Ресторантите пак искат намаление на такса "тротоарно право“

22.02.2021
Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа, искат още от браншовите асоциации.
Освен това те настояват и за сформиране на регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.
Исканията на бранша са с оглед на това, че се очаква от 1 март заведенията за хранене отново да отворят врати, но при намален капацитет, с вечерен час и строги мерки за дезинфекция. До окончателно решение за отварянето на ресторантите обаче все още не се е стигнало.
Припомняме, че двете браншови организации още през август 2020 г. поискаха намаление на такса „тротоарно право“ и Столичният общински съвет се съгласи с това тяхно желание, като намали въпросната тарифа с 30% от 1 септември 2020 г. до края на годината. Заради противоепидемичните мерки в страната заведенията през новата 2021 г. все още не са отваряли врати.  
„Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес“, пишат от БАЗ и СЗБ.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005