Опасенията за недостиг тласкат медта към нови рекорди

23.02.2021
Медта поскъпва на фона на широкото нарастване на цените на суровините, като желязна руда, никел, петрол. Пазарните стойности на последния са се увеличили с над 20% тази година. Индустриалният метал пък е удвоил цената си от март насам, подсилен от бързото затягане на физическите пазари, перспективите за възстановяване на икономическия растеж и очакванията, че дългогодишната ера на ниска инфлация в ключови икономики може да приключи.
Друга причина, поради която инвеститорите залагат на медта, е очакването, че търсенето ще нарасне през следващите години. Прогнозата е, че правителствата ще разгърнат безпрецедентни стимулиращи програми, насочени към възобновяемата енергия и инфраструктурата за електрическите превозни средства, които ще изискват огромни количества мед.

Списъкът с причини за бичи пазар за медта е изключително дълъг“, каза Макс Лейтън, ръководител на изследването на суровините в Citigroup Inc.

Медта поскъпва до 9000 долара по пътя към месечен ръст за 11 пореден месец

В някои области на физическия пазар на мед условията за снабдяване не са били по-затегнати от години, а могат да се окажа подложени и на още по-голям натиск. Причина за това са компаниите в Китай, най-големия потребител на суровината. Фирмите там са изправени пред свиващи се маржове на печалба за преработка на сурова руда в рафиниран метал. Един от водещите доставчици обмисля намаляване на продукцията, което би било потенциален удар за купувачите.
Тъй като очакванията за инфлацията по света вече растат, рязкото поскъпване на суровините, включително на медта, скоро може да започне да се отрази на крайните стоки. А това ще повиши разходите на правителствата с големи планове за инфраструктурни проекти. Миналата седмица Goldman Sachs Group засили своята позиция в медта, заявявайки, че пазарът е изправен пред най-големия дефицит от десетилетие.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки