Какво е призрачен полет и защо Ryanair не се отказва от него

03.03.2021
Призрачните полети всъщност не са нищо ново, обяснява специализираната медиа Simple Flying. Преди пандемията много авиокомпании са изпълнявали такива полети, за да преместят самолет между точка А и точка Б или за дейности по обучение и поддръжка.
Кризата обаче доведе до нов тип полет-призрак, който да поддържа самолетите и пилотите „във форма“. Авиокомпанията извършва такива маршрути, за да поддържа флота си в експлоатационна готовност по време на слабия период, причинен от пандемията. Освен това причина за изпълнението им е правилото пилотите да извършат определен брой излитания и кацания в рамките на определен период от време.

За да се гарантира, че нашите въздухоплавателни средства могат да бъдат използвани както за репатриращи полети на пътници, така и за основни полети за транспортиране на спешни медицински консумативи, част от нашия екипаж и самолети трябва да останат на разположение и да могат да се експлоатират“, коментира говорител на Ryanair.

Според анализ на RadarBox.com тези полети на Ryanair нарастват миналата година най-силно през април и май при колосалното затишие в редовния въздушен трафик. След това авиокомпанията изпълнява средно между 3 и 15 т.нар. призрачни полета всяка седмица.
Алтернативата на дейността на Ryanair e превозвачът да подготви самолетите за съхранение, което означава специално опаковане на самолетните двигатели. Това обаче няма да реши проблема с подготовката на пилотите.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li