Японската Toshiba може да стане европейска компания

07.04.2021

Toshiba получи първоначално предложение вчера, като ще поиска допълнителни разяснения и ще го обмисли внимателно“, заявиха от компанията в изявление, в което не се предоставят допълнителни подробности.

Акциите на Toshiba скочиха с 18% след анонса на новината в сряда, предава Reuters.
Японската компания бе последователно разтърсена от различни турбулентни събития през последните години. Проблемите Сќ ескалираха през 2015 г., когато избухна скандалът с фалшифицираните отчети и надутата с над 1.2 млрд. долара печалба. В годините след това конгломератът се раздели с огромна част от дела си в производството на NAND чипове, продаде банкрутиралото си ядрено звено Westinghouse, като загуби и позиции в други технологични сфери. 
Напоследък ръководството се сблъсква с остри критики от страна на акционери-активисти, които негодуват срещу потискането на гласа им. 
Сделка или не
Анализаторът на LightStream Research Мио Като определи цената на офертата на CVC като твърде ниска. „Вярваме, че настоящите акционери, особено активистите, ще искат доста висока цена“, каза той в изследователската бележка в платформата Smartkarma.
Въпреки това, ако настоящата оферта бъде приета, тя все пак би била най-голямата сделка с частен капитал в Азиатско-Тихоокеанския регион тази година. Това също би било и най-голямото придобиване на CVC в региона досега.
Засега CVC отказват коментар.
За инвестиционната компания, базирана в Люксембург, придобиването на Toshiba е още един шанс за разширяване в Япония, където големите компании са под натиск да продават несъществени активи и да подобрят възвръщаемостта на акционерите. Други сделки на частната инвестиционна компания включват закупуването на козметичната Shiseido Co за 1.5 милиарда долара.
Всяко одобрение от борда на Toshiba ще бъде подложено на регулаторен контрол, тъй като компанията е една от малкото, способни да изграждат ядрени реактори и да произвеждат чувствително оборудване, като литиево-йонни батерии, за японските подводници.
Японското правителство обаче ще иска да си гарантира, че работата на Toshiba по инфраструктурата не е нарушена, заяви главният секретар на кабинета Кацунобу Като в брифинг за пресата.

Въпреки че се сблъска с фалит, Toshiba все още е една от водещите японски компании. Освен това има много бизнеси, свързани с държавната политика, така че изглежда малко нереалистично тя да се превърне в частна компания с чуждестранна собственост“, каза Такуро Хаяши, анализатор в Iwai Cosmo Securities.

CVC Capital Partners
… е консултантска фирма за частни капиталови инвестиции, като към 2019 г. управлява активи в размер на 75 млрд. щатски долара. Основана е през 1981 г. и днес има над стотици служители, работещи в мрежа от 24 офиса в цяла Европа, Азия и Америка. Средствата, управлявани или консултирани от CVC, са инвестирани в над 70 компании по света. От създаването си досега е извършила над 500 000 инвестиции в широк спектър от индустрии и страни. 
Към 2000 г. CVC е една от най-големите и известни фирми за дялово инвестиране в Европа. Приблизително по това време започва и настъплението Сќ към Азия.            
Интересен факт от историята Сќ е придобиването на 63.4% дял от акциите на Formula One Group, собственик на шампионата „Формула 1“. Преди няколко година обаче се раздели с него. Междувременно е инвестирала в сферата на залаганията и ръгбито.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки