COVID тласна Германия към рекорден дефицит

07.04.2021
Пандемията удари силно най-голямата европейска икономика, макар че анализаторите бяха изненадани от издръжливостта Сќ, която отдадоха на добрите й търговски взаимоотношения с Китай.
Въпреки това публичните разходи на Германия са нараснали с 12.1% до 1.7 трилиона евро през 2020 г. Това се случи, след като правителството обяви огромни финансови стимули за засегнатите бизнеси и домакинства от ограничителните мерки, докато събирането на данъци се сви с 3.5% до 1.5 трилиона евро.
Финансовият министър Олаф Шолц обеща миналия месец, че ще направи всичко възможно, за да измъкне Германия от икономическата бездна, в която се намира.
В момента страната се бори с третата вълна на пандемията от COVID-19 и множество бизнеси все още са затворени.
Данните на Ifo показват, че въпреки продължаващото действие на мерките, през март служители на съкратено работно време са намалели, което е добър знак за икономическото възстановяване и пазара на труда. Миналия месец 2.7 милиона души са били на непълен работен ден спрямо 2.9 милиона в началото на годината, показват данните на службата.
Когато пандемията стартира, множество компании решиха да съкратят работното време на служителите си, за да не се налага да ги уволняват и да захранват допълнително безработицата в страната. Същевременно правителството осигури финансови средства, с които да се покриват техните месечни възнаграждения. Броят на хората в схемата достигна връх от около 6 милиона преди година, но оттогава се наблюдава тенденция на спад. 

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки