ЕЦБ ускори печатането на пари

08.04.2021
Данните за петте дни до 2 април обаче показват, че нетните покупки на PEPP са били почти наполовина в сравнение с предходната седмица - едва 10.6 млрд. евро - вероятно поради по-ниската пазарна активност в периода до Великден.
Германските държавни облигации взеха лъвския дял от програмата на ЕЦБ през февруари и март – 44.8 млрд. евро, показват комбинираните данни за PEPP и редовната програма за изкупуване в публичния сектор. Това е двойно повече от нетното предлагане на германски суверенни облигации през тези месеци (21 млрд. евро), според оценките на UniCredit, и е помогнало да се върне страната към теоретичната си квота в програмите.
ЕЦБ първоначално фокусира своите покупки върху Италия и Испания, две от най-силно засегнатите страни по време на първата вълна на пандемията през пролетта на 2020 г. Европейската централна банка заяви, че ще увеличи значително обема на покупките в отговор на нарастването на доходността на облигациите, но не разкри целта си.
Източници на Reuters казват, че вероятно няма да бъдат достигнати рекордите от пролетта на 2020 г., когато ЕЦБ печаташе средно по 100 млрд. евро на месец, но ще надхвърли 60 млрд. евро, колкото бяха изкупени през февруари.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,