Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ дават начало на 69-ата Международна колоездачна обиколка на България

25.08.2022


На официална пресконференция днес Българска федерация колоездене (БФК) и застрахователното дружество с най-дълга история в България – ДЗИ, обявиха детайли относно 69-ата колоездачна обиколка на България.

В рамките на 5 дни 120 колоездачи от 20 отбора от 3 континента и общо 20 националности ще преминат над 800 км по разнообразно и доста трудно трасе в цяла България.

„Щастлив съм, че ДЗИ отново е част от едно от най-дългогодишните колоездачни състезания в Европа и света, което оставя трайна следа в спортната ни история. За нас е чест да си сътрудничим с Българска федерация колоездене и приемаме много сърцато мисията за популяризиране на колоезденето, защото това не е само спорт и начин на придвижване в забързаната градска среда, а и начин на живот. Пожелавам здраве, сила и воля за победа на всички участници. Вярвам, че за пореден път етапите на обиколката ще преминат в дух на спортсменство и приятелство“, сподели Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ.

„За първи път от години в състезанието ще се включи и национален отбор на България.  Рекордните 128 отбора изявиха желание да се включат в надпреварата тази година.  Събитието добива все по-голяма популярност и се радвам, че отново в лицето на ДЗИ имаме стабилен партньор”, коментира председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

Стартът на обиколката ще бъде даден в гр. София на 27 август в 16 ч. пред храм-паметника „Александър Невски“, където с 1 км пролог ще бъдат излъчени носителите на четирите лидерски фланелки.

На 28 август по време на първия и най-дълъг етап, състезателите ще преминат през 177-километровото трасе София-Пазарджик-Пловдив, а на следващия ден ще премерят сили по маршрута Граф Игнатиево-Карлово-Троян, изминавайки 106 км. В третия ден от обиколката ще се карат най-много километри, като трасето ще бъде разделено на два полу-етапа: Етап 3А е 72 км по маршрут Троян-Габрово, а етап 3Б по маршрут Трявна-Сливен (141 км) с интересно изкачване от Бяла към финала в Сливен. Етап 4 е 144 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас.

Етапът, с който ще бъде сложен големият финал на 69-та обиколка на България, ще е на 1 септември по последната отсечка (160 км) Чирпан-Хасково-Момчилград. Там ще се разбере и кой е победителят и носителят на жълтата фланелка на обиколката.
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000