Изложба „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” бе открита в Русе

21.04.2017
Изложба „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” бе открита в Русе

На 11 април 2017 г. в Художествена галерия - Русе официално бе открита регионалната изложба-конкурс от шестото издание “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, който е под патронажа на Министерство на културата. Съгласно регламента в конкурса участват художници от Русе, Велико Търново, Габрово, Търговище и Разград. Професионално жури с председател Станислав Памукчиев и членове: Константин Денев, Иван Нинов и Пламен Стефанов разгледа и селекционира постъпилите творби на 72 автора.


В раздела живопис наградата на Алианц България получава Цветелина Максимова за творбата „Контарпункти II”. С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс са отличени: Милко Божков, Василка Монева, Даниела Максимова, Николай Бузов, Борис Желев, Валентина Лапчева, Владимир Аврамов, Мартина Караиванова и Петър Арнаудов.


Наградата за скулптура се присъжда на Нина Лишовска за творбата „Ангел“. С номинация за скулптура са: Лъчезар Дочев, Георги Радулов, Румен Димитров, Георги Пасев и Милко Минчев.


Наградата за графика се присъжда на Милен Джановски за творбата „Форми – Следи I, II, III“. С номинация за графика са: Петър Лазаров, Атанас Тотляков, Николина Джановска, Деница Янева и Христо Цацинов.


“Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на СБХ. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в страната.


Изложбата в Русе ще продължи до 3 май 2017 г.


 

 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки