Г 7 обсъди нови застрахователни продукти срещу кибератаките

13.07.2017
Г 7 обсъди нови застрахователни продукти срещу кибератаките


Кристалина Георгиева: По киберриска какво застраховане е възможно, то още е в „пелени“Финансовите министри на страните от Г7 са обсъдили създаването на застрахователни продукти срещу кибератаките. Това съобщи за БНР главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която участва на срещата на върха в Бари, състояла се в момент, когато светът беше ударен от най-голямата кибератака досега.


„По киберриска какво застраховане е възможно, то още е в „пелени“, как може да се ускори растежът на една индустрия, която се занимава с риск, който навремето въобще го е нямало“, попита риторично тя.   


Експерти по киберсигурност смятат, че над 1.3 млн. компютърни системи по света остават уязвими към вируса, с който беше извършена световната кибератака на 12 май тази година.


Неотдавнашната масова кибератака на компютри с операционна система Windows чрез използване на вируса WannaCry е причинила щети, чийто размер надхвърля 1 млрд. долара. Това съобщи информационната служба McClatchy, позовавайки се на американски експерти, предаде ТАСС.


По думите на експертите в резултат на започналата на 12 май кибератака за по-малко от седмица са били заразени към 300 000 компютри в най-малко 150 страни. Американските специалисти не изключват аналогични действия на хакери и в бъдеще.


„Предполагаемите щети, нанесени от WannaCry само през първите четири дни, са превишили 1 млрд. долара, като се отчита мащабното спиране на производството в големи организации по целия свят“, отбеляза ръководителят на компанията KnowBe4 Стю Шауърман, цитиран от БТА. В анализа си той е включил загубата на данни, понижението на производителността, прекъсването на работата на организациите, съдебните експертизи, накърняването на репутацията и други фактори.


Групата хакери, укриваща се под псевдонима Shadow Brokers, още миналата година представи софтуера, използван за хакерската атака. Софтуерът, както съобщиха хакерите, е разработен от Агенцията за национална безопасност на САЩ. След това в него според специалистите са направени редица подобрения, след което се появява и WannaCry.


На 12 май с помощта на вирус хакери атакуваха компютри по целия свят. За отключване на заразен компютър нападателите поискаха да им бъдат прехвърлени 600 долара във виртуалната валута биткойн, заплашвайки в противен случай напълно да изтрият данните от твърдия диск. Най-голям брой хакерски атаки бяха регистрирани в Русия.


По данни на американските експерти нападателите са получили общо 302 плащания в размер на около 116 500 долара. „ЗП“

 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки