Близо 16 хил. души започнаха 2021 г. с регистрация в бюрата по труда

13.01.2021
Въпреки че формално всички схеми за държавно субсидиране за запазване на заетостта на засегнатите от кризата бизнеси продължават да функционират, регистрираните в бюрата по труда лица в периода 4-10 януари са 15 731, което е най-високият им брой от третата седмица на април 2020 г. досега.
Повишаването на броя на новите безработни е значително, но донякъде може да се обясни със спада в последните две седмици на декември, когато броят на регистрираните бе нисък заради многото почивни дни в периода и невъзможността хората да се регистрират.
Най-лошата новина е, че тенденцията новите безработни да бъдат повече от новонаетите продължава вече 21 седмици. Така започналите нова работа хора в самото начало на 2021 г. са значително по-малко – едва 3 346. Тоест нетно без работа са останали близо 12 500 души за една седмица.

Oбщo зa пepиoдa oт нaчaлoтo нa извънpeднoтo пoлoжeниe, въведено в cpeдaтa нa мapт 2020 г. дoceгa, от пазара на труда са излезли над 360 хил. души, a ca нaзнaчeни 214 xил., кoeтo oзнaчaвa, чe бeз paбoтa ca ocтaнaли близо 150 xил. дyши.
Впечатление прави и отливът в някои по-малки области като Кърджали, Смолян, Шумен и Плевен. Данните показват, че в първите три области от въвеждането на извънредното положение в страната досега не е имало толкова много регистрирани в бюрата по труда хора. Броят на регистрираните там са почти колкото в големите центрове като София, Варна, Пловдив, чиито пазари са значително по-големи. За поредна седмица пък няма нито една област в България, в която да има повече новонаети, отколкото безработни.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки