Правителството отпуска още 40 млн. лв. за заетите в туризма и транспорта

13.01.2021
„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.
Става дума за мярката, която бе обявена от правителството в началото на лятото на 2020 г., а именно за запазване на заетостта на работодатели и самоосигуряващите се лица в секторите „Туризъм“ и „Транспорт“. Заетите в тях могат да получат месечна компенсация от 290 лв., в случай че приходите им са намалели с не по-малко от 20% в сравнение с година по-рано. Тази помощ може да се съчетава и с кандидатстване за средства по мярката „60/40“ и затова на практика за тези сектори съотношението е „80/20“.
Министър-председателят отбеляза, че по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица и са запазени над 26 000 работни места.

Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите", подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки. „Ваксинирането е изключително важно. Така ще имаме възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки“, категоричен бе Борисов.
По време на заседанието на правителството министър Сачева информира също, че по мярката „60/40“ вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки