Бум на катастрофи жили застрахователи

09 Юни 2008 г.,zastrahovatel.com
в-к "Стандарт", бр. 5535/09.06.2008 г.

Грозят ни санкции, ако хитреем с "Гражданска отговорност"

 

Българските застрахователни компании страдат сериозно от катастрофите, причинени от родните шофьори. През първото тримесечие на тази година дружествата са изплатили обезщетения по застраховката "Зелена карта", която важи за страните извън ЕС, които надвишават приходите им с над 50%. Според данните на Комисията за финансов надзор за периода януари-март 2008 г. постъпилите при застрахователите средства от "Зелена карта" са 2,32 млн. лв., а изплатените обезщетения през същия период са 3,51 млн. лв. Ситуацията с изплащаните обезщетения за катастрофи в България и страните от ЕС също не е розова. През същия период брутният технически резултат по застраховката "Гражданска отговорност" е отрицателен и възлиза на минус 18,77 млн. лв. Това е финансовият резултат на компаниите, като от събраните премии се извадят платените обезщетения и заделените резерви.
Основните причини за това са три - пазарната война между застрахователите, която свали цените на полиците, все по-честите катастрофи, от което следва изплащане на по-големи обезщетения, както и застрашително намаляващият дял на колите с "Гражданска отговорност". За последния проблем КФН алармираха преди повече от месец. От все по-страшните и самонадеяни джигити, които кръстосват родните пътища, финансовите последствия най-вероятно ще бъдат повишаване на цената на застраховката. Но намаляването броя на колите с валидна застраховка ще засегне всеки автомобилист у нас. Според европейските изисквания поне 90% от регистрираните превозни средства трябва да имат "Гражданска отговорност". В момента обаче те са паднали до 82%, а според някои специалисти може да са и по-малко. Според запознати намалялото покритие на задължителната автозастраховка се дължи на няколко причини. Първо, по стар навик компаниите се бавят с обявяване на сключените полици пред КФН, за което ще бъдат глобени. Второ, въпреки че "Гражданска отговорност" не може да се сключва за срок по-малко от 1 година, застрахователите предлагат разсрочено плащане на премията по полицата. От това се възползват много "по-хитри" собственици на возила, които използват автомобила си само през няколко от топлите месеци (обикновено по-възрастни хора с малки финансови възможности). Те плащат само първата вноска и автомобилът им през другите месеци на годината не е застрахован. Трето, след отпадането на ДДС-то за коли втора ръка от ЕС автопаркът масово се обновява. Но българинът предпочита да плати само "Каско" за новата си придобивка, а за "Гражданска отговорност" отделя пари само за първата вноска. Четвърто, жителите на селата и по-малките населени места масово карат без задължителната застраховка, защото там няма строг контрол за наличието й, а и при евентуални инциденти хората "се оправят сами". Тези факти рано или късно ще рефлектират върху цената на полицата, защото едва ли застрахователите ще продължават да плащат повече отколкото получават. Последствия ще има и от страна на ЕС. Ако скоро България не се справи с проблема, ни грози повторно въвеждане на граничния контрол за наличието на валидна "Гражданска отговорност" на всеки граничен пункт, през който ще преминават нашите шофьори.
През периода януари-март 2008 г. премийният приход на общозастрахователните компании у нас е 360,75 млн. лв., което е ръст от 18,1%. В същото време изплатените обезщетения са 122,11 млн. лв. Най-голям дял от сключените полици имат автомобилните застраховки "Автокаско" с 42,2% и "Гражданска отговорност" с 28,2%, или общо 70,4%. Възникналите претенции за обезщетения по тези застраховки възлизат на 83,7% от общия размер на плащанията на пазара.
Кристиан КостурковИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки