Сменяме GSM за три лева

13 Август 2008 г.,zastrahovatel.com
в-к “Стандарт”, бр. 5600/13.08.2008 г.

Народът пощуря да застрахова мобилни телефони срещу изпускане

 

Компаниите плащат за две щети,за третата се бръкваме

 

Нова мода подлуди българите. Народът масово тръгна да застрахова мобилните си телефони. Всеки втори нашенец, който си купи нов мобилен телефон, веднага сключва и застрахователна полица за него. Повeчето клиенти го правят още в магазина, обясниха агенти от големите застрахователни компании у нас. Причината за това е елементарна - евтино е, даже направо без пари. Срещу 3 лева чисто новият GSM е защитен срещу почти всичко, което може да му се случи. Така съвсем спокойно можете да си купите апарат за повечко пари и да не бдите над него като майка над детето си. След като вече сте си купили полицата за новата придобивка, единствените неща, за които трябва да внимавате, е устройството да не бъде откраднато или изгубено. За всичко останало отговорност носи застрахователната компания.
Рисковете, които покрива застраховката на GSM-а, са всички повреди, които могат да му се случат вследствие на пожар в дома или колата на собственика му, земетресение, изпускане и намокряне. Последното е особено актуално за летните месеци, когато много хора имат неприятния навик да "давят" мобилните си телефони, докато си почиват на морето. При тотална унищожаване на GSM-а от пожар застрахователната компания ще ви го замени с чисто нов. В случай че огънят е повредил частично апарата, ремонтът му ще бъде платен изцяло, стига сумата да не надвишава цената на мобилката без ДДС. В обратния случай отново ще бъдете снабден с чисто нов телефон. Абсолютно същото важи и в случай че GSM-ът ви бъде унищожен или повреден вследствие на земетресение. Ако по някаква случайност изпуснете телефона си и това доведе до повреда, застрахователната компания ще плати за ремонта до 45% от цената, на която сте купили устройството. Ако щетата е тотална или е налице частична повреда, която обаче оторизираният сервиз не може да възстанови, имате право да получите като обезщетение пак 45 на сто от парите за нов телефон, който е от същия клас като застрахования. Подобни са обезщетенията, които ще получите и ако мобилката се повреди от намокряне с кафе, кока-кола, вода или друга течност. Тогава обаче разходите за ремонт или покупката на нов телефон ще бъдат обезщетени с до 40% от стойността без ДДС на пострадалото устройство. Малко нестандартно за такъв тип полица, но също така полезно за клиента е, че застрахователят се ангажира да изплати 1000 лв., в случай че собственикът на застрахования мобилен телефон загине.
Компаниите обаче въвеждат и някои ограничения. По време на валидността на застраховката, която е 1 година, изплатените обезщетения за един мобилен телефон могат да бъдат максимум 2. И в същото време общата им стойност не трябва да надвишава цената без ДДС, на която сте закупили GSM-а си. Застрахователят се освобождава и от отговорността да плаща повреди и при инциденти, настъпили в резултат на война, терористичен акт, радиационно замърсяване, както и при небрежно съхранение или неправилна употреба на телефона от страна на собственика.
Освен мобилни телефони при подобни условия застрахователите предлагат да поемат риска от повреда или тотално унищожаване и на други електронни устройства, като фотоапарати, видеокамери, MP3 плеъри и други.

 

Кристиан КОСТУРКОВ

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки