ПАЗАРЪТ ПОДГРЯ ФИНАНСОВИТЕ ЗАСТРАХОВКИ

20 Ноември 2008 г.,zastrahovatel.com
в-к "Банкер" бр.46(15-21.11.2008)
Един умен човек беше казал, че икономиката и финансите най-лесно могат да бъдат обяснени с физичните зависимости. А основната природна закономерност се съдържа в Закона за запазване на енергията, който гласи, че "пълната енергия на една затворена система е константа по отношение на времето, т.е. запазва се с времето". Казано по друг начин, тя може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена.

Отнесена към текущата пазарна обстановка, тази зависимост би трябвало да доказва, че щом едни загубиха толкова много, други трябва да са спечелили също толкова много. И не става дума само за изпечените спекуланти, които впрочем са и между главните виновници за кризата. Идеята е, че обстоятелствата накараха хората да се замислят за риска и за начините, по които той може да бъде покрит. А това предполага немалко възможности за бъдеща изява на продавачите на точно такива решения за справяне с проблема.

На първо място, това са застрахователите. Дори и в България, където се предполага, че кризата няма да се прояви със същия интензитет като в по-развитите страни, експерти прогнозират бум на застраховките на кредити и на финансови рискове. В момента този вид полици заемат съвсем малка част от приходите на компаниите. Към края на август премиите в общозастрахователния сектор са общо 954 млн. лв., от които около 30 млн. лв. са по финансови застраховки. Това им дава дял от 3.13% от портфейла на дружествата.

"Отговорността, която застрахователите са поели срещу тези полици, се измерва в няколко милиарда лева. Въпреки че всички кредитни институции увеличиха лихвите по заемите си обаче, не наблюдаваме влошаване на платежоспособността на заемателите", коментира Стефан Софиянски, изпълнителен директор на ЗПК "Лев Инс", която държи около 45% от пазара на финансови застраховки.

Най-популярни са застраховките на различни финансови загуби. Събраните от тях премии са на стойност 21 млн. лева. Приходът на застрахователите от застраховане на кредити е 6.8 млн. лева. Останалите почти 2 млн. лв. са дошли от продукта "Гаранции".

По думите на експерти в последните години интересът на лизинговите дружества към продуктите на застрахователите е бил доста нисък. Неотдавна председателят на Българската асоциация за лизинг Теодор Маринов коментира в интервю за "БАНКЕРЪ", че на практика тази полица е "разход за лизингодателите, който при засилващия се натиск върху тяхната доходност е на практика излишен. Банките и финансовите групи оценяват риска и вероятно го правят по-добре от една застрахователна компания". Според Софиянски обаче лизинговите дружества преразглеждат тази си политика и в момента вече се наблюдава засилено търсене на финансовите застраховки.

Лошото е, че застрахователите имат печален опит в предлагането на продукти "с голям потенциал". Разбира се, че става дума за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която заради ценовата война между компаниите им донесе загуби за десетки милиони още в средата на годината. Дано в случая с финансовите полици дружествата са си научили урока и вместо изкуствено да занижават тарифите, да изчислят реалната цена за поетия риск. Софиянски не отрича, че и в този сегмент компаниите не са си спестили борбата за пазарен дял и срещу минимални премии са гарантирали огромни задължения.

"Застрахователите обаче вече са много по-внимателни, тарифирането е по-прецизно. Някои компании дори отказват да сключват този вид полици", категоричен е изпълнителният директор на "Лев Инс". Ако нещата не стоят точно така обаче, застраховането на финансовите рискове може да се превърне в поредния продукт, който "яде" ресурса на застрахователите и крие опасност от фалит. И то не вследствие на кризата, а заради глада им за по-голямо парче от този пазар.
 
Светлана Стоилова


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки