Честитки от КАТ, ако караш без застраховка

18 Октомври 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа"

По-засилени мерки за санкциониране на шофьорите без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" планират да прилагат КАТ, Гаранционният фонд и Комисията за финансов надзор (КФН). Целта е да се повиши обхватът по полицата, който е паднал почти до 75%.

Мерките във връзка с "Гражданска отговорност" са част от проектопрограмата на КФН за развитие на застрахователния сектор, която бе представена неотдавна.

Камерите на КАТ, които заснемат нарушенията на правилата за движение, ще започнат да следят и за наличие на валидна полица. Част от тях са купени със средства на Гаранционния фонд. Нарушителите ще бъдат викани с писма в Пътна полиция, където ще им бъдат налагани глоби. По закон за липса на "Гражданска отговорност" на физически лица санкцията е между 400 и 600 лв. Друга мярка, която се обсъжда, е засечените на пътя при проверка водачи без застраховка да бъдат сваляни веднага от колата. Репатриращ автомобил ще ги извози на наказателен паркинг. Това и в момента е изискване в закона и ние призоваваме КАТ да го прилагат в цялата му строгост, обясни Борислав Богоев, зам.-шеф на Комисията за финансов надзор. (Какво казва още - на 22-а стр.)

Той смята, че за повишаване на обхвата с 8-10% ще спомогне и друга планирана от надзора мярка. Тя предвижда полиците да започнат да се издават по електронен начин.

Идеята е застрахователите да въведат информационни системи, с които да подават сключените полици до 24 ч към Гаранционния фонд и КФН. В момента около 30% от тях не се отчитат навреме, сочат данните на надзора. Всяка една забавена полица се наказва с 20 лева глоба, като за последното тримесечие на провинилите се застрахователи са наложени санкции в размер на милиони левове.

Ще се изиска от дружествата и брокерите при сключването на застраховката да се ползва електронен оптичен четец, с който директно ще се сваля информацията от регистрационния талон на автомобила, която ще бъде част от съдържанието на полицата. Така се очаква да се елиминират грешките при ръчното въвеждане на данните.

Сега неточности има при около 25% от всички подадени застраховки. С електронния формат ще се спре и порочната практика за издаване на полици със задна дата, обясниха от надзора.

На по-късен етап информационните системи на всички застрахователи ще се свържат с тази на Гаранционния фонд. В нея ще има и информация за пътните произшествия и контролните точки на водачите. Имаме уверения, че КАТ ще прехвърли тази информация, обясни Богоев.

Той поясни, че в бъдеще на база на цялата информация ще може да се въведе т.нар. система бонус-малус. Най-общо това означава, че водачите, които не са причинили катастрофа, ще плащат по-евтина застраховка и обратното.

Според Богоев може да се включат два критерия при формирането на цената. Когато колата е на физическо лице, на база на контролните му точки в талона ще се изчислява индивидуален рисков коефициент, който ще кореспондира с броя точки и ще намалява или увеличава цената на застраховката.

В случай че автомобилът е на фирма и се ползва от много хора, ще има групов рисков коефициент, който ще се изчислява на база усреднен брой точки от всички водачи на автомобила във фирмата.

Допълнително като втори критерий може да се включи рискът на самия автомобил, който ще отчита броя на пътните произшествия с него през последните години. Така например, ако го дадете на съседа и той катастрофира, ще платите по-висока цена на застраховката, защото като собственик не сте били отговорен към автомобила си и той е станал участник в произшествие, обясни зам.-шефът на КФН.

Надзорът планира още по-строг контрол върху посредниците - завишаване на изискванията за капитал, образование, квалификация и т.н. Според застрахователите размерът на комисионата също е проблем, защото достига до 30% от цената по задължителна застраховка. Така от около 440 млн. лв. приходи по "Гражданска отговорност" за 2009 г. над 100 млн. лв. отиват у брокерите и агентите.

Част от сумата обаче се връща като отстъпки на клиентите. Според някои застрахователи комисионата трябва да се ограничи административно на около 15 на сто от премията, но мнозинството са на мнение, че намалението й трябва да е пазарно.

Застрахователният надзор предлага в полицата по "Гражданска отговорност" на отделен ред да е фиксиран и процентът на брокерската комисиона - да има пълна яснота колко отива у застрахователя и колко при брокера.

В застрахователния бранш смятат, че намаляването на комисионите ще се постигне с решението за въвеждане на допълнителен резерв по полицата, защото застрахователите ще са длъжни да заделят определена сума за обезщетения и покриване на административни разходи, което ще ги принуди да намалят комисионите, ако искат да предлагат застраховката на конкурентни цени.

Представители на най-големите застрахователни брокери обаче са на мнение, че ако комисионите паднат, ще се стигне до фалити на много компании, дистрибуционните канали ще намалеят, а оттам - и обхватът по полицата.

До Коледа се очаква да е готов проектът за методика, по който ще се изчисляват обезщетенията за неимуществени вреди от катастрофи - телесни увреждания и смърт.

Проектът на КФН, създаден на база на испанския, италианския и германския опит, бе представен преди дни пред застрахователите, Гаранционния фонд и асоциациите за защита на пострадали, от които също се чакат коментари. В проекта телесните увреждания се категоризират на леки, средни и тежки спрямо различни критерии: загуба на орган, крайник, на някое от сетивата, има ли остатъчни деформации и белези, ще се възстанови ли напълно увреденият, за колко време, има ли опасност от бъдещо влошаване, колко операции е претърпял, колко от тях са били под пълна упойка и т.н.

По тези критерии ще се формират прагове на обезщетения за определена травма. Допълнително при определяне на обезщетението ще се вземат под внимание и социалният статус на пострадалия, доходът му, местоживеенето и др.

За обезщетение при смърт ще има две групи критерии. Първата е обвързана с личността, а втората - с наследниците. Към първата влизат факти като възраст на починалия, семейно положение, трудов статус, какви средства са необходими за издръжка на семейството му и т.н. Втората се формира от това какъв е броят на наследниците, на каква възраст са, колко от тях разчитат на доходите на починалия и др. В методиката има и медицинска част, която описва травмите. (24часа)Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998