Погват застрахователи за ниски тарифи

20 Октомври 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Комисията за финансов надзор (КФН) тръгва на война срещу ниските цени по “Гражданска отговорност”. На първо място се обмисля компаниите да заделят допълнителни резерви по тази застраховка. От КФН се аргументират, че това се налага заради завишения риск по тази полица, която е с голяма обществена значимост. “Гражданска отговорност” за автомобила е с висок пазарен дял - 34% от премийния приход за шестмесечието на 2010 година. За някои от компаниите тя достига до 75% относителен дял в портфейла им.

Това означава, че прекалено ниските цени могат да доведат не само до фалита на някои дружества, но и да дестабилизират целия пазар.

Според експертите въвеждането на допълнителни резерви ще върви заедно с определянето на минимален размер на рисковата премия за бранша. Обмислят се също мерки за премахване на кампанийния характер на застраховката. Това можело да се постигне чрез намаляване на нейния срок или въвеждане на безсрочни застраховки, се вижда от доклада.

Според застрахователите обаче административният подход при определяне на цените ще убие свободната конкуренция. Кампанийният характер също не може да се премахне, тъй като 80 на сто от полиците у нас се сключват в края на декември и началото на януари.

От КФН обмислят и някои дисциплиниращи мерки. Една от тях е на интернет страницата на комисията да се публикува ежемесечна информация за застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Тя ще включва данни за всяко дружество и общо за пазара.

Ще се публикува информация за премийния приход на компаниите, за изплатени претенции, за размера на техническите резерви, за извършените разходи и комисионите на брокерите.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки