Застраховка “Живот” най върви с КНСБ

01 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа

Почти неизвестната досега Синдикална взаимозастрахователна кооперация на КНСБ изненадващо блесна на фона на скромните резултати на застрахователния пазар в кризата. Тя зае престижното второ място по приходи от премии за първите 9 месеца на годината.

Това е единствената животозастрахователна кооперация у нас, която при това е чисто българска, обясни Пламен Димитров, и.д. президент на КНСБ, който е и член на кооперативния УС. Според него предимството й е, че работи интензивно с животозастрахователни продукти в средната гама, влязла е в предприятията и че разчита на синдикалния актив.

Кооперацията е учредена като "Медик център" през 1997 г. във Велико Търново от името на 662 физически лица и през 1998 г. получава застрахователен лиценз. Сред първите учредители са изтъкнати специалисти по кооперативно право- проф. Георги Стефанов, който днес е декан на Стопанския факултет във Великотърновския университет, и доц. Йото Йотов, дългогодишен преподавател по застрахователна математика в Стопанската академия в Свищов. През 2005 г. те предлагат на КНСБ синдикалният актив да се включи като техен партньор в животозастраховането.

С покойния д-р Желязко Христов решихме, че това ще е в интерес на КНСБ и приехме, обясни Пламен Димитров. Оттогава синдикалните членове започнали да се присъединяват към кооперацията и вече стигнали до 25 000. Интересът на човека бил гарантиран, защото в кооперацията всеки член е равен на единглас в общото събрание.

В акционерните дружества, каквито масово са застрахователните компании, акциите се управлявали от капитала.

Ключът към успеха ни е, че избирайки за партньор КНСБ, вече не работим със застрахователни агенти, обясни Борис Георгиев, председател на УС на кооперацията. От 2005 г. ги елиминирали, защото носели несигурност на целия процес.

Сега работят 5-има щатни и 4-има нещатни аквизитори, които всъщност подписват застраховките.

За да се стигне дотам обаче, ползваме като консултанти стотиците синдикални активисти, обясни Георгиев. Те не подписват застрахователни договори, но уреждат срещи, визити, разясняват на колегите си в предприятията ползата от един или друг застрахователен пакет. Това става срещу комисиона от около 1% от застрахователната премия. Тъй като обикновено застраховките са по-дългосрочни, сумите са прилични, твърдят от кооперацията. Ангажиментът на консултантите е регламентиран с вид договор за поръчка и се подписва по желание.

Използването на агенти е рисково, смята Георгиев. Причината е, че още след подписването на договора агентът си прибира възнаграждението еднократно, като за целта се вземат пари от премията, платена от застрахования. Ако човек се застрахова и плати първа вноска 1000 лв. например, от тях агентът взема автоматично 700. Следващата година обаче застрахованият пак дава 1000 лв., от които агентът вече не взема нищо. Тогава той често решава да пренасочи клиента към друг застраховател, каза Георгиев. Обяснявал му услужливо как дружеството, с което е подписал, има проблеми и го тласкал към разваляне на застраховката и преориентиране към друг застраховател. От това губи и първото дружество, и самият застрахован, тъй като вноската му за първата година изгаря. Преди време се случило така, че агент водил свой клиент 5 пъти при различни застрахователи и когато човекът накрая умрял, се оказало, че няма редовна застраховка. За да не губим нито ние, нито клиентите ни, се освободихме от агентите и се насочихме към синдикалните активисти, обясни Георгиев. Предимството им било, че това не са случайно събрани хора, а стройна организация, с ясна йерархия. Те били честни, открити, не се притеснявали да говорят истината, познавали се помежду си, което помагало много. Равносметката е намаляване на развалените застраховки - от няколко хиляди предишни години до 20 за миналата, сподели Георгиев. Кооперацията работела с малки суми, но била перфектна в плащанията и затова бързо спечелила доверието на работниците.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
orange_li