Разбраха се - пари за пенсии ще има до 2035 г.

02 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа

След два месеца спорове и кавги между правителство, работодатели и синдикати пенсионната реформа изглежда готова за старт.

Споразумение, което да гарантира стабилността на пенсионната система до 2035 г., подписаха вчера правителството, синдикатите и работодателските организации.

"През 2016 г. дефицитът в НОИ ще бъде стопен и системата ще е стабилна до 2035 г. Дотогава ще трябва да се предприемат и други мерки", обяви премиерът Бойко Борисов, след като всички положиха подписи под документа, наречен "Национално споразумение". Той обясни дългите спорове с това, че реформата се отнася до съдбите на всички българи и заради това трябвало да бъде добре обсъдена.

Синдикати и работодатели също изказаха задоволство, въпреки че и двете страни няколко пъти напускаха заседанията на тристранката. Президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев дори поиска от правителството и здравната реформа да бъде обсъдена по същия начин, защото бил добър.

Няколко ключови години, които засягат пенсиите на всички, има в споразумението от 14 точки.

Още от 2011 г. ще бъде криминализирано неплащането на осигуровки, за да се подобри събираемостта на вноските. Одобрено бе и вдигането на осигурителната вноска за пенсия с 1,8% от началото на следващата година.

2012 г. ще започне вдигането на осигурителния стаж. Всяка година той ще бъде увеличаван, с 4 месеца, докато стигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Това трябва да се случи до 2020 г. Увеличаването ще важи и за военните и полицаите.

Пак от 2012 г. се връща и старият режим за плащане на болничните. Работодателят вече ще плаща само първия ден, но на 100%, а след това парите ще дава НОИ. В момента като антикризисна мярка фирмите поемат по 70% от първите три дена отсъствие по болест.

През 2014 г. ще отпадне таванът за новоотпусканите пенсии. В момента той е 700 лв. От 2014 г. постепенно ще се вдига и тавана на старите пенсии. Това обаче ще е обвързано и с увеличаване на тавана на осигурителния доход. В момента той е 2000 лв. и всеки доход над тази сума е освободен от вноски към НОИ и универсалните пенсионни фондове.

До края на 2014 г. няма да се променят условията за пенсиониране на категорийните работници - миньори, водолази, самолетни пилоти, пожарникари. За всички, които получат право на ранно пенсиониране в периода 2011 - 31.12.2014 г., плащането на пенсиите ще се поеме от солидарния фонд в НОИ. В института ще бъдат прехвърлени 100 млн. лв. от професионалните пенсионни фондове, а и осигуровките на тези работници вече ще се плащат само към държавното осигуряване.

Прехвърлянето на парите от фондовете към НОИ трябва да стане до 31 март 2011 г.

От 2015 г. ранните пенсии на работещите в първа и втора категория труд ще бъдат поети само от пенсионните фондове. Засега не е ясно каква ще е схемата за увеличение на пенсионните възраст и стаж за тях след изтичане на тригодишния гратисен период.

През 2017 г. ще бъде вдигнат и коефициентът, с който се определя тежестта на осигурителния стаж при изчисляване на пенсията. В момента той е 1,1%, а трябва да стане 1,2 на сто. Това означава, че по-дългите години работа реално ще носят възможност за по-висока пенсия.

От тази година ще е и следващото увеличение на осигурителните вноски за пенсия. Този път те ще бъдат вдигнати с 2%. Увеличението обаче ще бъде насочено изцяло към личните сметки, които родените след 1960 г. имат в универсалните пенсионни фондове. В момента там се внасят 5% от осигурителния доход, а ще станат 7%.

От 2021 г. започва вдигането на възрасттаза пенсиониране с по 6 месеца всяка година, докато достигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете. Това според разчетите трябва да стане до 2024 г. за мъжете и 2026 г. за жените.

През 2025 г. пък пенсиите вече ще отговарят на сегашните средни европейски норми. През тази година те ще трябва да са не по-малки от 65% от заплатата, която човек е получавал преди пенсиониране.

При този вариант на пенсионна реформа дефицит в НОИ ще се появи през 2035 г. Тогава обаче ще се включи и Сребърния фонд, в който също сеправят отчисления за пенсия, в него влизат и пари от приватизация и концесии.

За да се гарантира, че следващото правителство няма да променя реформата, а само ще я подобрява, социалният министър Тотю Младенов ще преговаря с всички партии в парламента, съобщи той след подписването

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки