Поне 170 лева за автополица

09 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа

Поне 170 лв. средно ще струва "Гражданска отговорност" от декември за най-малките коли с обем на двигателя до 1300 куб. м. За най-масовите коли от 1600 до 1800 куб. м цената ще стане 185-190 лв. Собствениците на по-мощните ще трябва да се бръкнат с между 203 и 258 лв.

Комисията за финансов надзор прие наредба, която въвежда средна минимална премия за покриване на риска на едно застраховано МПС. За целия пазар, включително за леките, товарните автомобили, мотоциклетите, ремаркетата и автобусите, не трябва да е по-ниска от 172 лв. Към нея ще се добавят 20%, колкото според надзора трябва да е таванът на разходите на застрахователите по продажбата на полицата. Основно перо в тях са комисионите на брокерите. Така средната цена става към 210 лв. Категорично се забранява даването на бонуси, отстъпки, стоки, услуги или др. облаги.

Въвеждането на новия резерв е заради завишения риск по "Гражданска отговорност" от нарастване на плащанията особено по неимуществените вреди, обясниха от КФН. Целта е да се гарантира изплащане на обезщетения на пострадали в катастрофи. Според застрахователите мярката ще оскъпи полицата с 10-20%. Надзорът смята, че скокът ще е до 10%.

Орлин Пенев, председател на асоциацията на застрахователите, обясни, че всяко дружество ще сметне дали и с колко да повиши "Гражданска отговорност" на база на средните си нива в момента. Недялко Чандъров, шеф на ДЗИ, и Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс", прогнозират поскъпване средно с 10-20%. Толкова ще е, ако се въведе граница на разходите за комисиони, смята Асен Христов, шеф на надзора на "Еврохолд", собственик на "Евроинс". Иначе можело да стигне и 30-40 на сто. Румен Георгиев, изпълнителен директор на "Армеец", очаква ръст от около 20 на сто. Според Пламен Ялъмов от "Алианц" повищението ще е с 15-20 на сто.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000