Застраховките ще поскъпват по-бавно

11 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник Клиентите на застрахователите могат да изгубят отстъпките от брокерите на полици, но ще спечелят от по-бавното поскъпване на "Гражданска отговорност" от очакваното. Това ще е ефектът от въвеждането на таван за разходите по задължителната застраховка според представители на застрахователни компании и на брокери, до които "Дневник" се допита.

Условието разходите да не надвишават 20% от цената на автомобилната полица беше прието преди една седмица от Комисията за финансов надзор и предстои да се публикува в "Държавен вестник". Според всички представители на сектора то ще доведе до силно намаление на комисионите, които компаниите предоставят на брокерите на полици.

Пред "Дневник" председателят на асоциацията на застрахователите Орлин Пенев каза, че в момента комисионите се движат към 30%, според други участници на пазара стигат и до 40%. Брокери коментираха, че това ще ги принуди да премахнат отстъпките, които предоставят на клиентите при сключване на полици. Проверка по сайтовете им показа, че те варират от 5 до 25 лв., най-много са тези от 15 лв.

В същото време административното ограничение на средствата, които застрахователите харчат покрай "Гражданска отговорност", според самите тях ще намали натиска за поскъпването й. Преди по-малко от месец от бранша прогнозираха, че изискването на надзора да отделят специален резерв за задължителната полица ще увеличи цената й с 20 - 30%.

Резервът се въвежда заради опасенията на КФН, че заради евтината "Гражданска отговорност" компаниите не разполагат с достатъчно средства, за да покриват увеличаващите се обезщетения. В момента средната цена на задължителната застраховка за най-масовите автомобили е около 140 лв. за страната (170 - 200 лв. за София) и остава най-ниска в ЕС.


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки