Асоциациите на капиталовия пазар готвят масов отпор срещу новите такси на надзора

15 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник Браншовите организации на българския капиталов пазар масово ще атакуват днес пред Комисията за финансов надзор (КФН) проекта й за увеличение на таксите за поднадзорните лица. Това показва проучване на "Дневник" на пазара преди днешната среща между асоциациите и КФН, чийто формален повод е подписването на меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете страни.

Водещата тема за представителите на частния сектор, които ще присъстват, се предвижда да е не меморандумът, а внесеният по-миналата седмица в Министерството на финансите проект за нова тарифа на регулатора, предвиждащ двойно увеличение на повечето досегашни такси и въвеждането на една дузина нови. Проектът изненада пазара, тъй като не беше предварително съгласуван с организациите на поднадзорните лица, каквото винаги е била досегашната практика в работата на комисията. Заради този пропуск ведомството на Симеон Дянков го върна обратно на комисията, след което той беше качен официално и на страницата на КФН.

Против се очаква да се обявят днес асоциациите на инвестиционните посредници (БАЛИП) и управляващите дружества (БАУД), които още преди седмица изпратиха и официални становища по темата, застрахователите (АЗБ), застрахователните брокери (ОЗБ, БАЗБ, АЗББ), индустриалния капитал (АИКБ), асоциациите на директорите за връзки с инвеститорите (БАДВИ, АДВИБ) и други. В същото време едни от ключовите участници в сектора - пенсионните фондове, ще подкрепят вдигането на таксите чрез организацията си (БАДДПО) под условие, че увеличението не е толкова драстично.

"Подкрепяме мотивите на комисията. Таксите не са променяни от 2003 г.", обяви пред "Дневник" Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните фондове. Той обаче направи уговорката, че ръководената от него институция ще поиска преразглеждане на размера на увеличението.

Всички останали асоциации вече или се обявиха против, или предстои да го направят. "Увеличението на таксата общ надзор за застрахователните брокери не е двойно като при другите участници, а е пет пъти. Ако някой покаже, че в момента има друга индустрия, за която държавните тарифи се вдигат пет пъти, аз бих приел това да стане и за нас", не скри възмущението си пред "Дневник" Максим Максимов, председател на една от общо трите асоциации в този сегмент - Обединени застрахователни брокери.

Проектът на КФН предвижда таксата за общ надзор на застрахователните брокери да скочи пет пъти - от 1000 на 5000 лв.

"Всяко вдигане на такса трябва да бъде аргументирано. В момента нанасят удар върху сектора на застрахователните брокери, тъй като ни смъкнаха изкуствено и тавана на комисионите на 12%", коментира от своя страна Румен Гълъбинов, зам.-председател на Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ). 

"Моментът за вдигане на таксите е крайно неподходящ. Дано за в бъдеще да има диалог по такива важни теми", заяви Даниела Пеева, председател на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки