“Гражданска отговорност” вече без отстъпки

15 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа

Кампанията по "Гражданска отговорност" тази година няма да премине по обичайния начин. Два месеца преди Коледа се подменят най-много полици и тогава конкуренцията между компаниите се ожесточава.

В повечето случаи в продължение на няколко години тя се изразяваше в понижение на цените, привличане на клиенти с отстъпки, бонуси, подаръци и т.н.

Тази година обаче ще има изрична забранa за тях. Това ще стане с наредба, която бе гласувана на първо четене и се очаква приемането й в сряда. С нея се забранява на застрахователите и на посредниците да дават бонуси, отстъпки, стоки, услуги или облаги под каквато и да е форма. Мярката цели прекратяване на порочните практики за намаляване на премията до неблагоразумни нива, което застрашава финансовата стабилност на пазара, са мотивите на надзора.

Предвижда се още в полиците да има допълнителен ред, на който да се посочва размерът на комисионата на посредника. Според надзора така ще има по-голяма прозрачност за потребителите.

Разходите на застрахователите по "Гражданска отговорност", включително и за комисиони, бяха ограничени до 20% от премията. Наредбата, която го регламентира, бе обнародвана в "Държавен вестник" в петък и влезе в сила веднага.

В края на миналата седмица застрахователите вече са започнали да изпращат анекси на посредниците с новия размер на комисионите, разказаха запознати. Те били в размер на 12-15% от цената на полицата.

Преди това стигаха до около 30 на сто.

Според надзора обаче това е твърде високо за задължителна полица. В чужбина комисионата била от 5 до 15%.

Целта на ограничаването на разходите, включително и за комисиони на брокерите, е по-голямата част от цената на задължителната полица да отиде у застрахователите и от нея да се заделят резерви, обясняват от надзора. Те пък гарантират нормалната дейност на компаниите и плащането на обезщетенията.

С тази цел беше предприето и въвеждането на нов допълнителен резерв по "Гражданска отговорност". Той също е валиден от 12 ноември. Размерът му ще е обвързан с минимално необходима сума за покритие на риска за едно МПС и с очаквания размер на разходите по застраховката.

Промяната се налага заради завишения риск от значителното нарастване на плащанията, особено по неимуществените вреди, обясниха от КФН.

Размерът им се увеличава, а предявяването им може да става до 5 г. Мярката е насочена към финансовата стабилност на застрахователите и в много по-висока степен гарантира изплащането на обезщетения на пострадалите в ПТП, смятат от КФН.

Дружествата прогнозират между 10 и 20% поскъпване на полицата. Очаква се новите тарифи да са готови още днес.

Според надзора повишението в цената на "Гражданска отговорност" ще е около 10%. Причината да не е по-високо е, че едновременно с въвеждането на минималната премия и допълнителния резерв, което би ги дръпнало нагоре, бяха намалени разходите, което компенсирало част от евентуалния скок, обясниха от надзора.

Очаква се в офисите на застрахователите цените да са по-ниски, защото в тях няма да са калкулирани брокерските комисиони. Някои компании обаче имат малко представителства.

Орлин Пенев, шеф на асоциацията на застрахователите, обясни, че всяко дружество ще сметне дали и с колко да повиши цената на "Гражданска отговорност" на база на средните си нива в момента.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки