Таксите на КФН може да се повишат, но с по-малко

16 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник Увеличение на таксите на Комисията за финансов надзор (КФН) ще има, но то няма да е двойно, а по-малко, в рамките на размер, който би бил поносим за небанковите финансови институции в сектора, като се търси компенсиращо финансиране от държавата чрез преговори с финансовия министър Симеон Дянков.

Около този вариант са се обединили представители на регулатора и представители на застрахователния, осигурителния и инвестиционния сектор по време на вчерашната си среща, заявиха пред "Дневник" участници в нея.

Формалният повод за срещата беше подписването на меморандум за сътрудничество и създаването на консултативен съвет към КФН - нещо като публично-частно партньорство с участието на представители на бизнеса и държавната институция.

На нея обаче очаквано разгорещени дискусии е предизвикало готвеното от регулатора двойно вдигане на таксите за здравни, пенсионни и застрахователни компании, застрахователни брокери, инвестиционни посредници, управляващи и публични дружества в комбинация с въвеждането на нови тарифи.

В крайна сметка след силното недоволство на частния сектор двете страни са се разбрали компромисно да има по-малко от планираното увеличение на таксите, а останалата част от планираните приходи на регулатора да се финансира с допълнителна субсидия от държавата чрез преговори с финансовия министър Симеон Дянков.

"Обединихме се около мнението, че консултативният съвет към КФН трябва да излезе със становище към финансовото министерство, че увеличението на таксите не е най-добрият подход, защото това убива бизнеса, и че дефицитът в бюджета на регулатора трябва да бъде разпределен между бизнеса и държавата", коментира след срещата д-р Мими Виткова, изпълнителен директор на здравния фонд на "Доверие" и председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване.

Компромисният вариант до голяма степен съвпада и с предварителната позиция на асоциацията на пенсионните фондове, които единствени предварително обявиха, че ще подкрепят вдигането на таксите, при условие че бъде преразгледан размерът на увеличението.

"Бизнесът е заинтересуван от това комисията да има добър бюджет, но не трябва да се прехвърля цялата тежест върху поднадзорните лица. Държавата също трябва да поеме своя дял", заяви Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните фондове (БАДДПО).

Очакванията са всички браншови организации да изпратят свои проекти за увеличение на таксите, което би било приемливо за тях. От КФН са аргументирали идеята си за по-високи тарифи с недостига в субсидията, предоставена от финансовото министерство.

Само за такси, които трябва да бъдат платени на международните организации, в които членува комисията, не достигат 2.7 млн. лв. КФН се мотивира и с нуждата да се повишат заплатите, за да спре изтичането на кадри, да се закупи хардуер и софтуер, с които регулаторът да осъвремени методите си на работа, така че да има ефективен надзор.

По-рано тази година КФН поиска 9.6 млн. лв. трансфер от държавата за бюджета си за следващата година, но от финансовото министерство предвидиха сумата от тази - 5.3 млн. лв. Разликата от малко над 4 млн. лв. регулаторът реши да компенсира чрез двойно и по-голямо увеличение на всички свои такси плюс въвеждането на нови.

Проектът за новите такси беше внесен в Министерството на финансите по-миналата седмица, без да бъде обсъден с участниците на пазара, което предизвика бурно недоволство на посредниците, още повече че мнозина от компаниите на пазара се намират в нелеко състояние заради депресията на пазара и всяко увеличение на разходите им се отразява болезнено.

Заради липсата на съгласуване със заинтересуваните лица ведомството на Симеон Дянков върна проекта обратно на комисията, след което той беше качен официално и на страницата на КФН.


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки