Мъжете работят 2 г. отгоре за пенсия, жените още 5

19 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа

 

Нова секира за кандидат-пенсионерите се задава от 1 януари догодина. С новите поправки в Кодекса за социално осигуряване, които вече са в парламента, точковата система отпада и условията за стаж и възраст остават като самостоятелни изисквания.

Това значи, че за да се пенсионира един мъж през 2011 г., ще трябва да има 37 г. осигурителен стаж и навършени 63 г. Досега изискването бе да има 100 т., които бяха сбор от възрастта и стажа, но при недостиг на стаж, човек можеше да си седи вкъщи и да си допълни с увеличение на възрастта. От 1 януари мъж, навършил 63 г., но например с 36 г. стаж, няма да може получи пари за старост, дори да изчака да стане на 64. Той трябва задължително да си отработи годината, и то на светло, с внесени осигуровки.

За жените пък вече ще се искат чисти 34 г. работа и 60 г. възраст. Ако една жена е работила 32 г. например, тя ще трябва да се потруди още 2 и ще се пенсионира на 62.

В най-лошия вариант, ако човек е далече от задължителните години трудов стаж, а е навършил възраст за пенсиониране, той ще трябва да работи или просто да чака до 65 г., когато по закон може да се пенсионира всеки в държавата, обясни Йосиф Милошеф, шеф на правната дирекция в Националния осигурителен институт. Това за мъжете значи 2 г. след навършване на пенсионна възраст, а за жените още 5. При тази схема се искат само 15 г. стаж. И тук обаче има утежняване от 1 януари 2011 г. Досега от тези 15 г. 12 трябваше да са реално заработени, 3-те можеше и да се купят. Занапред и 15-те трябва да са истински отработени, обясниха от НОИ.

Когато обаче човек, непокрил нужните години стаж, се пенсионира на 65 г., той взема по-малко пари. Всяка отработена година сега носи 1,1% в пенсионната формула, следователно и с толкова е и редукцията в сравнение с пенсионирането при напълно покрити критерии.

Още по-напечено ще стане от 2012 г., когато задължителният стаж започва да расте с по 4 месеца в продължение на 9 години по силата на одобрената от правителството пенсионна реформа. Крайната цел е да се достигне 40 г. стаж за мъжете и 37 за жените.

Най-засегнати ще са продължително безработните, хората в предпенсионната възраст и наетите в сивата икономика, категорични са специалистите. Няма основание за големи притеснения, успокояват от НОИ. Имало начини за набавяне на липсващия стаж.

Ако човек бъде съкратен на 63 г., той получава 12 месеца обезщетение за безработица, обясни Милошев. Това време също се брои за осигурителен стаж.

НОИ признава за пенсия и периодите на платено, неплатено майчинство, болничните, отпуските за бременност и раждане, въпреки че тогава не се правят вноски.

Най-надеждната алтернатива обаче е купуване на нестигащото време, съветват от НОИ. До края на тази година месечната сума е 16% от минималния осигурителен доход, или 67,20 лв. От януари с вдигането на осигуровките стажът поскъпва и става 17,8% от 420 лв., или 74,76 лв. на месец. Това значи, че една година стаж вече ще струва 897,12 лв. вместо 806,40 сега.

По закон човек има право да си купи до 5 г. стаж, като е длъжен да ги плати накуп. Възможността за плащане на лизинг отпада.

Важно е да се знае обаче, че купеният стаж не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера и следователно не може да повиши пенсията.

Другата възможност е човекът с недостигащ стажда бъде включен в програмата "Помощ за пенсиониране", по която социалното министерство осигурява субсидирана заетост на тези, на които им остават няколко години до пенсия. Тя съществува от години, но интересът към нея е слаб, къй като става дума за нископлатен труд, който само намалява парите за старост.

Поправките в осигурителния кодекс улесняват и освобождаването на работещи пенсионери.

Досега нямаше ясен регламент за това и шефът можеше да ги уволни само ако е недоволен от работата им. Занапред това ще става по-лесно - само с 1 месец предизвестие.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки