Връщат стария режим на осигуряване в професионалните фондове

24 Юни 2011 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

Работещите при условията на първа и втора категория труд, които се възползват от правото си на ранно пенсиониране до края на 2014 г., както и досега ще получават тези пенсии от НОИ. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след срещата със социалните партньори, с представители на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Комисията за финансов надзор във връзка с решението на Конституционния съд за отмяна на част от поправките в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети неотдавна и засегнаха  ранното пенсиониране. Социалният министър обясни още, че заради отмяната на параграф 4а от преходните и заключителни разпоредби на кодекса, прехвърлените в НОИ пари от партидите на категорийните работници няма да се връщат в частните дружества, но вследствие на това в тези фондове ще бъдат възстановени закритите индивидуални партиди на засегнатите осигурени лица и в тях отново ще постъпват вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване в съответните професионални фондове - както следва 12% за първа категория и 7% за втора категория труд. През март тази година беше осъществено прехвърляне от професионалните пенсионни фондове във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване на средствата по индивидуалните партиди на 45 699 лица (жени, родени от 1.01.1955 г. до 31.12.1959 г. вкл., и мъже, родени от 1.01.1952 г. до 31.12.1959 г. вкл.) в размер на общо 107.666 млн.лв.

            Правата на работещите при по-тежки условия никога не са били под заплаха, нито преди решението на Конституционния съд, нито след него, нито сега, когато търсим известни промени в закона, за да може да гарантираме някои празноти, които се отвориха след решението на Конституционния съд, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той заяви, че след днешната среща в социалното министерство е оптимист, че тези малки правни пропуски ще бъдат уредени бързо и правата на категорийните работници, както и размерът на изплащаните пенсии към тях, ще бъдат гарантирани и занапред.

            В рамките на седмица всичко, което е необходимо да се промени в Кодекса за социално осигуряване след решението на Конституционния съд, ще бъде подготвено от работна група на Министерството на труда и социалната политика, НОИ и БАДДПО и ще бъдат предложени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след което ще бъдат внесени за приемане от Народното събрание.

            Д.ик. н. Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, заяви пред в. „Застраховател прес“, че непосредствената задача на пенсионноосигурителните дружества след решението на Конституционния съд е да се разкрият отново партидите на тези осигурени лица, което няма да бъде проблем за пенсионните дружества, тъй като те разполагат с необходимата  информация и софтуер, което пък от своя страна ще даде възможност своевременно да започне постъпването на осигурителните вноски в тях. Никола Абаджиев поясни, че на практика се запазва старият режим на осигуряване в професионалните пенсионни фондове, но за целта, както вече беше посочено, някои предишни разпоредби трябва да бъдат върнати в Кодекса за социално осигуряване, а и да бъдат добавени нови, които да уредят някои детайли и предишни пропуски. Както преди, когато дадено лице реши да се възполза от правото си на ранно пенсиониране в рамките на периода до 31.12.2014 г.,  пенсионните фондове отново ще превеждат в НОИ натрупаните до този момент средства в неговата партида и НОИ ще изплаща полагащата му се пенсия. С допълнителни текстове трябва да се уреди въпросът за правото на лицата да получат ранна пенсия и след 31.12.2014 г., ако са придобили това право преди тази дата, но по една или друга причина не са  са се възползвали от това си право да получат тази пенсия от НОИ. Това логично изисква включването и на разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която ще задължи НОИ да преведе личните средства на съответното лице и те да постъпят в индивидуалната му партида в пенсионния фонд, който ще трябва да му изплаща бъдещата професионална пенсия.

            На 6 юни Конституционният съд обяви за противоконституционно решението за прехвърлянето на средствата от професионалните пенсионни фондове в НОИ. Съдът мотивира решението си след отсъждане на мнението на всички заинтересовани страни по казуса. Припомняме, че делото бе заведено от петдесет и двама народни представители от 41-вото народно събрание, които поискаха да се установи и обяви за противоконституционен параграф 4а от преходните и заключителните разпоредби от Кодекса за социално осигуряване, тъй като той като цяло противоречи на различни членове от Конституцията, а именно нарушава неприкосновеността на частната собственост на осигурените лица. Народните представители считат, че от момента на прехвърляне на средствата от индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване осигурените лица губят личните си права върху средствата, изразяващи се в правото да ги управляват и да се разпореждат с тях, както и правото да получават еднократно до 50% от натрупаните средства по индивидуалната партида при пожизнено намалена работоспособност над 70,99 на сто. В искането се посочва, че с визирания параграф се нарушава чл. 17, ал. 3 и ал. 5 от Конституцията поради разпореждане с доходи без съгласието на техния притежател, а принудително отчуждаване може да се осъществява само за изрично посочените нужди и условия в чл. 17, ал. 5 от Конституцията. Народните представители посочват, че с визирания параграф се създават разпоредби, които спазват собствеността на осигурените лица и наследниците им върху прехвърлените средства и евентуалното им нарастване. Счита се още, че по този начин, без да се съобразява с волята на осигурените лица и пенсионноосигурителните дружества, „законодателят императивно намесва” Държавното обществено осигуряване в техните взаимоотношения и „посяга на правата на осигурените лица”.

           

           

 

           

 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li