Решено: Минималната заплата става 270 лв. от 1 септември

30 Юни 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

Минималната работна заплата да се вдигне от 240 на 270 лева от 1 септември, реши правителството. Вдовишките пенсии също ще се повишат от тази дата с една трета, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет.

С това увеличение се променят плащанията в 54 случая. Така от 1 септември ще се увеличат средствата за отглеждане на малко дете, които в момента са в размер на една минимална работна заплата месечно. Ще се увеличат и стипендиите за студентите, както и средствата за децата с уврежданията, обяви финансовият министър Симеон Дянков.

До октомври Министерството на финансите (МФ) ще е готово с предложения, които да залегнат в законодателството и някои от обвързаностите да отпаднат от 1 януари 2012 година, но вероятно 18 социални плащания от страна на държавата ще останат вързани с минималната работна заплата. Сред тези, които ще отпаднат са субсидията за политическите партии и таксата за преглед при лекар.

Значителна част от хората на минимални работни заплати са в системата на делегираните бюджети и на Агенцията за социално подпомагане, каза Дянков.

Според Дянков може да се мисли за увеличение на детските надбавки за бюджет 2012-а година.

Помощи на общините заради вдигането на работната заплата няма да има. Очаква се до средата или третата седмица на юли тези промени да бъдат приети. Оказало, че в централната администрация има оптимизация от 13,5 % в последните две години, докато в общините броят на чиновниците се вдига всяка година средно с 2 %, дори и по време на криза, което означава, че те имат възможност да плащат увеличението на минималната работна заплата, смята Дянков.

Правителството прие промени в НПК, с които се въвежда възможността митнически служители да имат правото да извършват разследване. Те ще се наричат разследващи митнически инспектори.

 



Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки