Крадат катализатори от колите заради платината

01 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Ловки апаши свалят катализаторите на автомобилите и ги предават за скрап заради платината, среброто и родия, които се намират в тях. Тревогата биха застрахователни компании, в които все по-често идвали клиенти с прерязани гърнета.

Обект на автоджамбазите са по-скъпите и по-новите возила, както и по-високите - джипове, бусове и др. Крадците прерязват катализаторите през нощта с диамантени въжета и на сутринта собствениците с ужас установяват, че част от ауспуха на колата липсва.

Крадените части се продават в пунктовете за вторични суровини по около 300 лв. Но търговци предлагат по интернет от 40 до 120 лв. дори за стари и ръждясали гърнета. Най-скъпо вървят катализатори от БМВ и “Мерцедес” - по около 1000 лв. за бройка. “Колкото повече, толкова по-високи цени”, гласи една от обявите в сайтовете.

Други фирми обещават до 10% увеличение от стандартната изкупна цена за клиенти, които предоставят документ за произход на стоката.

Някои фирми изкупуват и т. нар. метални катализатори. Това са катализаторните гърнета, в които съдържимото не е керамична пита, а метална оплетка. Цената на такава част от опелите е 45 лв., от БМВ и “Ланча” - 120 лв.

Платината, среброто и родият се намират в т. нар. керамична пита, през която минават отработените газове, за да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид. Изнасят се в Германия и Китай, тъй като у нас все още нямало инсталации за извличането им.

Освен това за такава дейност е нужно да имаш разрешение по реда на наредбата за добив, производство и сделки с благородни метали на Министерството на финансите.

Кражбите на катализатори имат лош ефект и върху околната среда, тъй като повечето шофьори не си слагат нови филтри и автомобилите им замърсяват въздуха.

От 1993 г. в Европа със закон е въведена забрана за производство на коли без катализатори. Въвеждат се и екологични стандарти с допустимото ниво на отработени газове.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004