Трупаш глоби в Европа, скача ти гражданската отговорност тук

11 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

ВЛАДИМИР ТОДОРОВ,

Шеф на Асоциацията на застрахованите, пострадали в катастрофи

Европарламентът прие директива до 2 г. да заработи единна система, с която страните от ЕС ще си обменят информация за пътни нарушения. При превишена скорост, употреба на алкохол или дрога, каране на мотор без каска, шофиране без колан или в забранена лента, преминаване на червено, говорене по джиесем в движение шофьорът няма да може да избегне санкцията. Ако е сгафил в чужбина, ще си получава известието за глобата на домашния адрес и на родния език.

Изброените най-тежки нарушения са причина за катастрофите с най-много жертви и в България.

Нека сравним глобите за превишена скорост в Италия и България. Там за повече от 10 км над допустимото глобата е 150 евро, а у нас - 25 евро; за над 40 км отгоре там е 500 евро, тук - 300 лв. Глобите в Европа са много по-високи, отколкото в България.

Според предложението санкциите ще се налагат по закона на страната, в която шофьорът е съгрешил. Това значи, че там ще удрят по джоба по-здраво, отколкото у нас. Може би трябва да се върви към уеднаквяване на глобите.

В България имаме чисто практически проблем - често просто няма как чужденец, нарушил правилника у нас, да си плати глобата. Това произтича от процедурата. Да я припомним. Първо, КАТ съставя акта за нарушение. Ако до три дни по него не са направени възражения от водача, началникът на КАТ издава наказателно постановление. Пак има срок за възражения. Чак след като този срок изтече и ако постановлението не е било обжалвано по съдебен ред, то влиза в сила.

Да речем, че на румънец, който направи нарушение у нас, му се състави акт. Но човекът си заминава същата вечер. Няма основание да му задържат документите. Няма и как той да си подпише наказателното постановление, защото вече си е тръгнал. Все едно актът не му е бил връчен, защото това се тълкува като процедурно нарушение. Резултатът е, че румънецът никога не си плаща глобата.

Другият практически проблем е, че чисто физически няма къде да бъдат дадени парите за нея. Ако чужденецът е спрян за малко прeвишена скорост, могат да го глобят само с фиш. Но ако нарушението е по-голямо и за него трябва да бъде издадено наказателно постановление, а чужденецът си заминава, няма къде да плати.

Какво се случва у нас, докато Европа работи за обмен на информация между държавите? Имаме единна система за регистрация на автомобилите, но не и за наказателната дейност на КАТ. Прословутата единна централизирана административнонаказателна система на КАТ още не е тръгнала. А без нея как ще се включим в европейската? Утешителното е, че Еврокомисията предвижда 2-годишен период, в който общата система да се осъществи.

Сега имаме 28 окръжни КАТ-а, които нямат връзка помежду си. Това означава голямо ходене по мъките. Обади ни се момиче от Сливен, което живее в София, но е направило нарушение в Пазарджик. Това означава разкарване между 3 КАТ-а, загуба на време, пари и нерви, за да си прибере талона и да си плати глобата. Не е ли абсурдно?!

Когато влезе в действие новата система, нашенците, сгафили примерно в Мюнхен, ще си получават на домашния адрес в България и на български език известието каква им е санкцията. Как обаче ще си платят глобата? В Европа е така: в известието има псочена банкова сметка, на която трябва да се преведат парите. Ако глобата бъде платена в срок, даже има отстъпка. Ако не, тя се удвоява, става изискуема, съдия-изпълнител има право да я търси...

Какъв ще е ефектът върху българския шофьор от новата система? Ще стане ли той по-дисциплиниран на пътя? Истината е, че и сега българите, когато шофират в чужбина, са по-дисциплинирани, отколкото, като са си у нас. В Европа карат много по-разумно и спазват правилата. Защото там няма компромис - камерите са безпристрастни, а катаджиите, които и без това рядко спират, не могат да бъдат купени. Даже може да те вкарат в затвора за опит да им предложиш рушвет. Затова българинът в чужбина като цяло спазва правилата. Но като дойде тук, "забравя" за тях и се връща към тарикатските нрави. Новите правила може постепенно да го научат да се съобразява със закона, така че да стане дисциплиниран и когато си е у нас. Но ефектът ще е по-скоро върху тези чужденци, които тук деребействат. Поради това, че при нас системата не работи, някои западняци си позволяват да нарушават правилата.

С времето единната европейска система може да започне да влияе и върху размера на застраховката "Гражданска отговорност". Ако имаш много нарушения в чужбина, и тук ще се знае за тях. Те ще се трупат в досието ти и ще влезеш в графа "рисков шофьор". Тогава, вместо застраховката ти да струва 15 лв., ще бъде повишена на 350 лв.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки