Вносът да се обмитява по застрахователна стойност

21 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

Вносът на стоки от Китай и други страни да се обмитява по застрахователната стойност по задължителната полица на международния застраховател “Лойдс”. Това предложи вчера Мария Капон, лидер на ЕНП.

Това било едно от възможните решения на проблема с нереално ниските декларирани цени при внос. "В момента митниците приемат едни хвърчащи листи за истински документи", отсече Капон.

Китайски внос, обмитяван у нас за жълти стотинки, ощетява хазната с по 300 млн. лв. годишно, сметна тя. "Излиза, че е много по-доходно да се занимаваш с китайски стоки, отколкото с наркотици", заключи тя. Като доказателство, Капон показа документи за един от 5000 -те камиона с китайско карго, влизащи у нас. Камионът минал през столична митница, а посочените в документите цени, са смешни. Митничарите уж преоценили стоката, но цените пак останали нереално ниски, каза Капон. Така, сутиени обявени за 6 ст. били преоценени на цели 14 ст., якета по 60 ст. ,зарядни за GSM за по 15 ст., а след корекцията - 20 ст., камери за компютри по 25 ст., чанта за лаптоп срещу 50 ст. (Виж таблицата.)

Капон определи символичните цени като "класически пример за митническа измама". Експертът Петър Якимов пък пресметна, че според документите за въпросното карго трябвало да бъдат платени 11 700 лв. такси и данъци, след митническата преоценка сумата се вдигнала до 25 600 лв., но дори по минималните пазарни цени истинската сума трябвало да бъде 84 300 лева.

Така в джобовете на вносителите остават по близо 60 000 лв. на камион. Отделно били печалбите при продажбата им на пазара.

Проверка на "24 часа" пък установи, че посочената върху един от документите фирма - изпращач на сутиени, всъщност е един от най-големите китайски спедитори. Който най-вероятно не подозира, че произвежда такъв артикул.

На друга от обявените за изпращач компании пък електронният и истинският адрес са на съвсем друга фирма.

Мария Капон директно обвини шефа на митниците ген. Ваньо Танов, че отдавна "знаел за тези схеми, но си затварял очите". Тя настоя ГЕРБ да пресече байпасирането на бюджета по такъв елементарен начин.

Шефката на ЕНП обвини Танов и в непрозрачна кадрова политика. Тя раздаде разпечатки от обявен през януари тази година конкурс за шеф на столичната митница. В него назначеният наскоро за началник на тази митница Стефан Златков изобщо не е участвал.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки