ЦКБ купи банка във Волжска България

22 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Родната финансова институция придоби трезор с капитал около 100 млн. лв.

 

Централна кооперативна банка си купи трезор в Татарстан. Руската република е известна като старата родина на прабългарите или Волжска България. Разрешението на БНБ за сделката е дадено на 2 май 2011 г., личи от регистъра на централната банка. Става въпрос за малка банка в Татарстан с капитал около 100 млн. лв., потвърди пред "Стандарт" подуправителят на БНБ и шеф на управление "Банков надзор" Румен Симеонов. Цена на сделката не е обявена. От ЦКБ отказаха коментар по сделката.
Най-вероятно сделката е за Татинвестбанка, в която "Химимпорт" притежава дял от 2008 г., предположиха банкери. От руските медии става ясно, че през юли 2011 г. българският холдинг е консолидирал 92 на сто от акциите на трезора. Освен това в Казан той притежава и 100% от акциите на местния застраховател "Итил", както и 24 на сто от дружеството "Волга", което също е собственост на "Итил", твърдят руски сайтове.
Татинвестбанка е трезор с капитал около 46 млн. евро, личи от сайта на кредитната институция. Банката е основана през 1992 г. на базата на бившия клон на съветската "Госбанка". "Татинвест" е неколкократен носител на награди за най-бързо развиваща се банка, както и на "Руски национален олимп" - приз за забележителен принос в икономиката. Причина за закупуване на финансова институция в Татарстан са големите амбиции на групата "Химимпорт" към републиката. Българската компания иска да реконструира летището в Казан, като установява близко партньорство и с местната авиокомпания "Татарстан". През март компании от групата на "Химимпорт" подписаха договори с международното летище "Казан" и авиокомпания "Татарстан" за създаването съответно на ЗАО "Тат-Авиа" и ЗАО "Тат-Аеро". Церемонията по подписването се е състояла в "Дом на правителството на Татарстан" в присъствието на президента на републиката Рустам Мениханов. Допълнителен стимул за инвестиции е предстоящата XXVII универсиада 2013, която ще се проведе в Казан. Освен в Татарстан, ЦКБ има клон в Кипър и притежава банка в Македония.
Николай Стоянов

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li