Кризата в застраховането не иска да си отива

26 Август 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Кризата в общото застраховане продължава. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор (КФН) за първото полугодие на годината. Към края на юни премийният приход, реализиран от дружествата в сектора, е 688,858 млн. лв., което е с 0,2% по-малко от същия период на м. г.

В животозастраховането обаче се отчита ръст от 4,2 на сто на годишна база, а реализираният брутен премиен приход е 125,789 млн. лв. Така общо за сектора се получава минимално увеличение от 0,5 на сто спрямо същия период на м. г.

Данните не са оптимистични, коментира изпълнителният директор на “Бул инс” Петрозар Петков. Според него до края на годината едва ли ще има раздвижване на пазара, тъй като икономиката е блокирана. Минимално увеличение има в застраховките по “Гражданска отговорност”, но по всички други видове е налице спад.

Данни на КФН показват, че автомобилните застраховки продължават да имат най-голям дял. “Гражданска отговорност” заема 39,4 на сто от портфейла на компаниите, а “Автокаско” - 32,2%. Това прави общо 71,6% от брутния премиен приход, реализиран в сектора.

Възникналите претенции по общо застраховане за периода са в размер на 321,784 млн. лв., което е с 15,8% по-малко на годишна база. Изплатените претенции от животозастрахователите са 49,621 млн. лв. - намаление с 2,7% в сравнение със същия период на миналата година.

Най-голям дял на пазара по активно презастраховане заемат автомобилните и имуществените застраховки.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки