Депутатите изиграха застрахователите

08 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

 

"Гражданска отговорност" няма да се плаща накуп

 

Депутатите изиграха застрахователите и не пуснаха исканите от тях поправки в Кодекса за застраховането, според които "Гражданска отговорност" трябваше да се плаща накуп. Проектът бе внесен от правителството и бе отхвърлен на първо четене от транспортната и от здравната комисии. Докторите в парламента не бяха съгласни и с друг текст в поправките - здравните фондове да са и застрахователни. Причина за фала в пленарната зала вчера стана добра организация на опозицията и лоша на управляващите. 62-ма депутати от ГЕРБ гласуваха "за", но 6-има се въздържаха. Така вотът на властта не стигна да пребори всички "против" на опозицията. На следващото заседание на групата ГЕРБ ще обсъди поведението на колегите си, които дори не ги предупредили, че са с по-особено мнение, научи "Стандарт" от ръководството. След три месеца спорните текстове отново ще бъдат внесени за дебати. Предложението да отпадне разсроченото плащане на "Гражданска отговорност" бе мотивирано с редица измами, при които се сключвала задължителната застраховка, а се плащала само първата вноска. Така клиентите имали валидна полица, която представят на КАТ, но не и покритие на отговорностите за причинени вреди и при катастрофа.
Отсъствието на депутати покрай предизборната кампания тепърва ще е проблем за парламента след старта й на 23 септември. ГЕРБ иска две седмици преди вота, който е на 23 октомври, да няма заседания. Опозицията е против. Аргументът на властта е, че ако отработят шестте заседания предварително, ще са по-честни към избирателите. В миналото по време на кампания е имало сбирки на жълтите павета, защото е можело да се гласува с чужди карти - практика, която ГЕРБ спря.
Вчера парламентарната шефка Цецка Цачева казала на председателски съвет, че очаква и от опозицията да осигуряват присъствие на поне половината си депутати, разказа пред "Стандарт" шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. В противен случай тя ще вземе решение как да работят. След като това стане, ще бъде спряно ползването на служебни коли в кампанията, както и връщането на пари за служебен бензин.
Заради липса на депутати вчера заседанието бе закрито половин час по-рано. Цачева се усъмни дали в залата има кворум и разпореди поименна проверка. Оказа се, че едва 111 депутати от нужни поне 121 са по местата си в 13,30 ч. Тя  закри заседанието, а Красимир Велчев коментира, че "толкова им е работата на опозицията, за какво взимат заплати".


Йова АпостоловаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005