Пенсионни фондове на "ЦКБ-Сила" са вложили над 1 млн. лв. в схеми на "КД Инвестмънтс"

14 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

Универсалният пенсионен фонд на "ЦКБ-Сила" е инвестирал над 1 млн. лв. във взаимни фондове на управляващото дружество "КД Инвестмънтс", стана ясно от бюлетина на централния депозитар. В края на миналата седмица пенсионният фонд е вложил 734 хил. лв. в нискорисковия "КД Облигации" и 313 хил. лв. в агресивния "КД Акции".

В момента универсалният фонд притежава близо 47% от активите на "КД Облигации" и 13% от "КД Акции". Контролният пакет от управляващото дружество "КД Инвестмънтс" беше купен в началото на април от "Сила холдинг", който е акционер с 5.2% в "ЦКБ-Сила". Контролният пакет в пенсионната компания се държи от "ЦКБ груп" и "Химимпорт инвест", свързани с холдинга "Химимпорт". От своя страна той има непряка връзка със "Сила холдинг".

Универсалните пенсионни фондове са създадени, за да събират вноски от осигуряващите се за втора пенсия и да ги инвестират за постигане на доход от тях. Вложенията им могат да бъдат в различни инструменти като депозити, държавни ценни книжа, акции и дялове на взаимни фондове. 

Акционери с по около 40% в "Сила холдинг" са фирмите "Блясък" и "Павлекс 97". Управител на първото дружество доскоро беше Марияна Баджарова, член на надзора на "Химимпорт". Малки дялове в "Сила холдинг" имат взаимните фондове на управляващото дружество на Централна кооперативна банка, която е част от "Химимпорт".

В края на май фондове на "ЦКБ-Сила" и на пенсионна компания "Съгласие", в която "Химимпорт" е основен акционер, купиха близо 33% от инвестиционното дружество "КД Пеликан".Вложените суми надхвърлиха 2.1 млн. лв.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсионните фондове имат ограничение за инвестиции в свързани лица, но определението в кодекса не засяга много от случаите с по-далечни връзки. В момента Комисията за финансов надзор подготвя промени в кодекса и едно от предложенията е разширяване на кръга от свързани лица. Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки