“Гражданската отговорност” поскъпва, не се знае с колко

16 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

С наближаването на активния сезон за сключване на “Гражданска отговорност” вече се очертава и традиционното поскъпване на задължителната автозастраховка. Прогнозите на застрахователи са за увеличения в широки граници - от 2% до 20%.

“На този етап увеличението ще бъде с 8-12%, като предстои сумите да растат, докато не се уравновеси делът на щетите с този на премийните приходи на компаниите в сектора.” Това заяви председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на “Бул инс” Петрозар Петков.

Прогнозите на “Алианц България” са за драстично по-малко увеличение с около 2-3%. Между 15-20% ръст на цените очаква председателят на надзорния съвет на “Еврохолд” Асен Христов.

Според управителя на “Греко България” Румен Гълъбинов новите цени ще са с 15% по-високи, като същевременно каското ще продължи да пада. От началото на т. г. сумите, които се изплащат за автокаско, са с 25-30% по-ниски, коментира още Гълъбинов.

Най-голяма разлика ще се усети при товарните автомобили, които плащат годишна застраховка от 800 лева, а понякога достигат щети за над 1 млн. евро, заяви Петрозар Петков.

В момента застраховката на най-масовите автомобили от среден клас с обем на двигателя до 1800 куб. см. струва около 220 лева.

В бранша са единодушни, че въвеждането на системата “бонус - малус”, при която застрахователната премия зависи от опита и поведението на шофьора зад волана, значително ще оптимизира черната статистика.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012