Хиляди българи в капана на “Алма тур”

21 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Туроператорът изостави 200 в Крит и Анталия, нямал пари

 

Поне 2000 нашенци паднаха в капана на "Алма тур". Толкова са нашенците, които вероятно ще "изгорят" с плануваните си почивки през почивните дни. Вчера пък стана ясно, че "Алма тур" изостави близо 200 български туристи в Крит и Анталия. Заради поемането на нови заявки въпреки големите си финансови задължения туристическата компания няма да може да осигури обратен чартърен полет за заминалите туристи. "България ер" и "Астрал холидейс" обаче са сключили договори, от които вече се изключва "Алма тур" за отказ за изпълнение на финансовите си задължения, и ще осигурят обратен превоз на зарязаните в момента туристи зад граница. Това заяви на извънреден брифинг вчера зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. По думите му клиентите на "Алма тур", които са си резервирали почивки за предстоящите празници, не трябва да заминават с полетите на 22 и 24 септември. Всички те следва да получат обратно парите си и да бъдат предварително информирани от компанията, допълни Маринов. Любопитното е, че туристи имат резервации през "Алма тур" дори до края на ноември и декември. Разочарован съм от търговското поведение на компанията, тъй като е поемала нови ангажименти, знаейки финансовото си състояние, обясни шефът на КЗП Александър Масларски.  Всички дружества от групата на туроператорската компания "Алма тур" са в процедура по несъстоятелност, съобщи агенция София прес във вторник, като се позовава на анонимни източници. Сутринта на 20 септември дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит, твърди още София прес. Информацията обаче не бе потвърдена официално от "Алма тур".
Името на туроператора нашумя в последните дни около гръмкия скандал с блокираните на варненското и бургаското летище стотици руски летовници, платили на "Алма тур" за почивката си в България. Те не можеха да се приберат в родината си, защото авиокомпания "България Ер" отказа да ги превозва. Туроператорът  дължал на авиокомпанията над 7 млн. лв.
От "Алма тур" са разпространили съобщение всички клиенти с ваучери да се обърнат към застрахователя. От "Армеец" обаче бяха категорични, че туристите първо трябва да си поискат компенсациите от "Алма тур" или поне документ, че няма да възстановят сумата. Едва тогава трябва да се обърнат към застрахователя. Оказва се също така, че застраховката в случая покрива връщане на пари до 200 000 лв. общо за всички клиенти. Т.е. ако постъпят искания за компенсации над тази сума, те няма да бъдат изплатени. Обмисляме промяна на законодателството и този праг от 200 000 лв. да бъде завишен, коментира Маринов. От министерството заявиха, че нямат представа дали туристическата компания е във фалит.
Катерина Иванова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки