Вадете лична застраховка за всяко пътуване зад граница

26 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Правете лични застраховки при всяко пътуване зад граница, когато изберете пътуване с туроператор, независимо че застраховката е включена в общата цена на пакета. Това препоръчват открито представители на застрахователния бранш. Под сурдинка същото казват и от туроператорските фирми. Причината е, че ако човек не прочете ред по ред съдържанието на стандартната застраховка, всъщност може да се окаже без такава в друга държава.

Ключовият въпрос е дали туристът може да разчита на асистираща компания на място или първо трябва да плати за направените разходи в момент на криза и после да си ги търси от застрахователя. Вторият възможен проблем може да възникне във връзка със съдържанието на застрахователното покритие. Неприятните инциденти в чужбина варират от слънчево изгаряне през порязване, счупване на пръст, кражба на лични вещи, фалит на превозвач. Повечето застраховки

не покриват слънчево изгаряне

например, а лечението на рани от такъв вид нараняване е изключително скъпо в чужда държава. Много често острите състояния на зъбобол или друг вид локални наранявания също не са включени в застраховката. В такъв случай човек плаща според тарифата на съответното болнично заведение.

Стандартната туристическа застраховка не покрива и никакви наранявания в резултат на упражняването на екстремен спорт. Дали ще се занимавате със ски, скално катерене, полет с парапланер или конна езда, при тези условия вече сте извън грижата на застрахователя. Затова ако знаете, че това е целта на пътуването ви, си направете собствена застраховка, която да покрива пълната грижа за вас, включително и въздушно транспортиране до болница или, ако се налага, на носилка до болница у дома.

Допълнителни гаранции по отношение на багажа си, както и в случаите на неизпълнен полет от страна на превозвача ви дават и много кредитни карти, ако сте платили с тях билета за пътуването. Когато обаче закупите със същата кредитна карта цял пакет от туроператор, зависи от много условия дали този вид помощ ще бъде активна или вече е прехвърлена на друг застраховател.

За около седмица пътуване в ЕС

застраховка, която покрива всичко, което ви хрумне - от подуто око, защото в него е попаднала песъчинка, до изгубване на целия багаж и фалит на превозвача, не може да струва повече от 10-12 лв., като сте осигурени до размера на 20 хил. евро. За Америка, Карибите и други държави е невъзможно да платите повече от 20 лв. при същата сума на покритие. Цял месец в Америка с гарантирани всички възможни събития, плюс помощ с хеликоптер или самолет и осигуряване на полет, ако превозвачът фалира, например, струва 74 лв.

На фона на парите, които сте платили за пътуването, застраховката не представлява дори процент от общите разходи, а е гаранция, че каквото и да се случи с вас по пътя, ще стигнете успешно обратно до дома.

Когато си купувате пакет от туроператор, можете още преди да подпишете договора да поискате да ви изготви такава индивидуална застраховка. Предварително напишете всичко, за което искате да бъдете гарантирани: зъбобол, спешна хирургична намеса, всички акутни състояния, обир, спешен въздушен превоз, настаняване в хотел при отложено пътуване. Винаги купувайте застраховка от компания, която работи с партньор в съответната страна. Така от момента на настъпването на застрахователното събитие единственото ви задължение е да наберете един телефонен номер и да прочетете номера на полицата си. Задължително си направете няколко фотокопия от нея, като едното да е винаги с вас.

.

КЗП даде препоръки при избор на туроператор

След като във вторник Комисията за защита на потребителя (КЗП) обяви, че отнема лиценза на туроператора „Алма тур”, защото той сам не пристъпва към процедура за обявяване на фалит, от комисията оповестиха препоръки при избор на туроператор.

Потребителят трябва да се увери, че туроператорът е регистриран. Това става от интернет страницата на Държавната агенция по туризъм, където са написани всички регистрирани туроператори

Преди подписване на договор туроператорът трябва да покаже сертификат за застраховка „Професионална отговорност”, която покрива случаи на изпадане в несъстоятелност

* Клиентът трябва да получи в писмен вид цялата информация за избрания пакет

* Туроператорът да представи документа за изплатена застрахователна премия

Сключване на договор означава:

* Той се връчва в писмена форма и е придружен от ваучер

* Издава се документ за платената сума

* Данни за представителя на туроператора в посрещащата държава

* Ако нещо ви тревожи по отношение на предложенията на туроператора, се свържете лично с всеки от контрагентите му – самолетни компании, хотели, транспортни фирми.

 

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВАИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005