Туроператорите с резерв за криза според оборота

28 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Резервните пари за криза в туризма, или т. нар. застраховка “Професионална отговорност” трябва да стане определен процент от оборота на фирмите. А обявеният оборот трябва да се контролира чрез клетвена декларация или чрез заверка от одита, заяви във вторник Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

В момента таванът на застраховката “Професионална отговорност” е 200 000 лв. и той се прилага при оборот над 1 млн. лева. Тази сума обаче не стига за обезщетяване на всички български туристи, засегнати от фалита на “Алма Тур” например. Според източници на “Труд” подадените до застрахователя заявления са за над 780 хил. лева.

По случай Световния ден на туризма 27 септември шефове на 9 представителни организации в бранша отчетоха резултатите от сезона. 5,2% е ръстът на приходите от международен туризъм, като за първите 7 месеца на т. г. са 1, 544 млрд. евро, каза зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов. 10% е ръстът на германските туристи, 20% - на руските. През август броят на чуждите туристи е с 5% повече спрямо август м. г. С 5,6 на сто е увеличението на посещенията с цел почивка.

10% е ръстът на приходите и клиентите в балнео- и спа туризма. Драстичен спад от около 30% обаче има в работата на бизнесхотелите. Заетостта им през т. г. е около 27%. Причината е в спада на чуждестранните инвестиции, обясни Витан Иванов, председател на Софийския туристически район.

Според данните на НСИ през август посещенията на граждани от страни членки на ЕС се увеличават с 1,5% в сравнение с август м. г. А пътуванията на българи в чужбина през същия месец са 398 000, или с 4,8% повече в сравнение с август 2010 г.

“След 22 години най-после да се направи нещо полезно за туризма ни!” Така коментира пускането на новия национален туристически портал bulgariatravel.org Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Сайтът бе представен официално във вторник. Както писа “Труд”, изработката и поддръжката му за 1 година струва 1, 464 млн. лв. Мултимедийният портал е на 9 езика и включва над 450 туристически обекта в България.

За неговата реклама в интернет пространството и социалните мрежи са отпуснати още 3,5 млн. лв. Оферти за тази обществена поръчка са подали 5 фирми.

 

автор: Милена Илиева

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,
orange_li