Ниско доверие и странни клаузи спъват животозастраховането в България

30 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

Интересът на българите към застраховка "Живот" остава изключителен слаб и зад това име немалко причини, сред които са липса на доверие, често асоцииране на полицата само с банков кредит, лошо отношение на застрахователите. Това коментираха експерти по време на дискусия за състоянието на сектора, организирана от в. "Пари" в София.

В момента по данни на Комисията за финансов надзор полиците "Живот" заемат 16% от целия застрахователен пазар у нас, или 147.23 млн. лв. премии, докато в Западна Европа и на по-развити пазари съотношението е към 50-60%, до 90% в Люксембург. "Ако не вдъхнем доверие, не само че няма да увеличават цените на премиите, а дори ще намаляват", каза Борислав Богоев, зам.-председател на КФН.

Според него има няколко основни проблема, които според него са причина за по-ограниченото разпространение на животозастраховането у нас за сметка на автомобилното. По думите на Богоев е лесно да се обясни, че българинът е беден и предпочита да мисли за колата вместо за живота и здравето си, но в действителност не само бедността е причината.

Според него фактор за слабите продажби на животозастраховки е фактът, че се разчита те да вървят в пакет с други услуги като кредити. "Логиката на този продукт не трябва да се пробутва между другите", посочи Богоев. Той обаче уточни, че е добре да се развива банковото застраховане.

Зам.-председателят на КФН добави, че търсенето на бърза изгода още е стимул при сключването на животозастраховки, а някои компании предлагат връщане на 90% от платената премия на клиента под формата на кредит. Останалите 10% се приспадат като облекчение от годишната данъчна основа. Богоев обяви, че смята за неуспех неприемането на промени в Кодекса за застраховането, които трябваше да защитят в по-голяма степен правата на потребителите.

Светла Несторова, изпълнителен директор на "Булстрад Живот", коментира, че големият проблем не е това, че преобладават автомобилните застраховки, а това, че те доминират, защото са задължителни, каквато е "Гражданска отговорност". Полицата "Каско" не е задължителна по закон, но при покупка на кола на лизинг се изисква сключването й.

Според проф. Нено Павлов, бивш заместник-председател на КФН, няма нищо лошо застрахователни продукти да се продават в пакет с други, тъй като това е тенденция не само на българския пазар. Проф. Павлов заяви, че полиците "Живот" не бива да се броят за част от социалните разходи, тъй като те не са задължителни както здравните и пенсионни осигуровки например.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002