Мегафонд ще покрива щети при земетресения

27 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Жилищата ще се застраховат задължително срещу бедствия, а парите от полиците ще се събират в мегафонд с участието и на държавата. Тази идея обсъждат представители на държавата и на застрахователите, научи “Труд”.

Обмисля се да бъде създаден мегафонд, от който да се покриват щети при големи наводнения и земетресения, съобщи шефът на сдружението “Инициатива за управление на катастрофичните рискове” Румен Гълъбинов. Това е нов вариант на широко дискутирания преди години катастрофичен пул. Идеята излиза отново на дневен ред заради увеличаващата се опасност от природни бедствия в резултат от климатичните промени.

Т.нар. фонд бедствия ще се управлява от държавата, но няма да бъде придатък към бюджета, за да не се ползва за други цели, обясни Гълъбинов. В него ще постъпват парите от задължителни застраховки срещу бедствия на всички жилищни имоти в България. Държавата може да участва с първоначален капитал от 2-3 млн. лева. Световната банка е предложила да даде кредит на България.

По думите на Гълъбинов, ако в страната има 3 млн. жилища със средна застраховка около 10 лв. годишно (виж карето), още на първата година във фонда ще бъдат събрани близо 30 млн. лв. Половината от риска ще бъде презастрахован в чужбина срещу покритие от 150 - 200 млн. лв.

Един от вариантите е българският катастрофичен пул да прилича на турския, коментира Гълъбинов. Там застрахователите не са акционери, а само дистрибутори на полици. Пулът работи вече 10 г. и в момента 40% от имотите в южната ни съседка са застраховани.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002