До месец ясно дали здравните фондове ще стават застрахователи

28 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване се оплака пред Комисията за финансов надзор (КФН) от неуредици в лицензионния режим, заложени в Закона за здравното осигуряване. Според него фондовете са длъжни да лицензират пакетите здравни услуги, цените им и лимитите, до които да се ползват услугите. “Но ако са заложени 2 профилактични прегледа, а пациентът иска 3 или 1, ние трябва да нарушим лицензионните условия”, обясни д-р Мими Виткова, председател на асоциацията. Всяка промяна налага прелицензиране, което няма как да става всеки ден. “Надзорът пък ни глобява, ако не го правим”, обобщи Виткова. Според нея нужен е ремонт на закона.

През ноември здравното министерство има среща с ЕК в Брюксел, на която ще се реши дали здравните ни фондове да се превърнат в застрахователи. “Нашето тълкуване на евродирективата е, че поради малкия обем на дейност на доброволните фондове можем да попаднем в изключенията. А КФН смята, че първо трябва да станем застрахователи”, каза д-р Виткова.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки