Спират коли с фарове менте

02 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Ксенонът разрешен само с лупа, КАТ проверява автомобилите с нови апарати

 

КАТ започва за спира от движение колите, които нямат фабрично инсталирани ксенонови фарове и заслепяват останалите водачи. Това ще става след проверка със специален апарат, който служителите на КАТ изкарват от пунктовете си за регистрация. В страната има около 30 машини, с които ще се проверяват шофьорите дали имат изправни светлини. Ако фаровете не са регулирани, санкцията може да е от 20 до 150 лв. Тази седмица в столицата екипите на КАТ ще бъдат в кв. "Дружба" на бул. "Цветан Лазаров" и в жк "Младост" на бул. "Андрей Ляпчев". В последните години у нас широка практика стана монтирането на ксенонови светлини на фарове, които не са проектирани за тях, а шофьорите не слагат предпазна лупа, която да "убива" светлината. Заради това по пътищата се движат автомобили, които много заслепяват идващите срещу тях коли. Проблем възниква и с коли, вкарани от Великобритания, които са с преместен ляв волан, но не и с регулирани фарове, които вместо наляво, да светят надясно. Дори да са на къси светлини, фаровете им имат неправилна дирекция.
От друга страна, експерти обясняват, че фабрично инсталираните ксенонови фарове дават в пъти по-добра видимост и така могат да намалят броя на катастрофите, сочи изследване, проведено в Германия. Оригиналната ксенонова светлина е по-малко дразнеща от халогенната, защото е преминала тест за дразнимост на очите и е енергоспестяваща. За да не вреди обаче, светлините трябва да са регулирани.
Ако обаче бъдете проверен през деня и се установи такава нередност, колата не може да бъде спряна от движение, защото забраната важи само за тъмната част на денонощието. В полицията няма статистика колко катастрофи са станали заради заслепяване. Хубавите ксенонови системи достигат цени над 1000 лв., докато за китайските варианти струват до 100 лв. Според данните на КАТ всеки ден загива с човек по-малко на пътя.
Велислава Панова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки