Стикерът по Гражданска да отпадне

04 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

 

Полицата ще поевтинее с 1,50 лева след промяната

 

Комисията за финансов надзор ще поднови предложенията си за промени в Кодекса за застраховането, според които стикерите по Гражданска ще отпаднат.

 

Поставянето на стикери по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” за автомобилистите трябва да отпадне. Това предложи вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев по време на конференция за застрахователния пазар в България, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Още в началото на годината бяха внесени предложения за промени в Кодекса за застраховането, които предвиждаха лепенето на стикери да отпадне. Депутатите обаче отхвърлиха предложенията. До края на 2011 г. КФН ще представи

нов проект за промени в Кодекса за застраховането

поясниха от ведомството. В текстовете най-вероятно пак ще бъде внесено предложението за отпадане на стикерите по „Гражданска отговорност”. Вече обаче са в сила промените, според които отпадат стикерите по застраховката „Каско”.

„Това ще доведе до поевтиняване на задължителната застраховка с около 1,50 лева”, обясниха експерти от КФН. Толкова струва лепенката, която в момента задължително се поставя на предното стъкло на автомобила. В момента средната цена на застраховката „Гражданска отговорност” у нас е между 200 и 250 лева.

След въвеждането на електронната система за издаване на полиците по „Гражданска отговорност” лепенето на стикери на практика става излишно.

КАТ ще може да проверява за наличието на застраховка на базата на регистрационния номер на автомобила.

Междувременно стана ясно, че обхватът по „Гражданска отговорност” се е увеличил със 6 на сто, след като в края на юли започна работа

системата за електронно издаване на полиците

Така в момента 78% от всички регистрирани моторни превозни средства имат задължителната застраховка

Според експертите на КФН с новата електронна система измамите с „Гражданска отговорност” ще станат почти невъзможни. След сключване на застраховката шофьорите ще могат сами да проверят дали тя е отразена в системата. Това става на сайта на гаранционния фонд по „Гражданска отговорност”.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки