Застрахователи: И мъжете, и жените ще загубят от "унисекс" договорите

08 Декември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

 

Застрахователните вноски в Европа може да нараснат с до 30% заради забраната за определяне на различни премии за мъжете и жените, която ще влезе в сила след година, съобщи Reuters. Най-силно ударени от новата регулация ще бъдат жените, коментират от Европейската федерация за застраховане и презастраховане (CEA)

Жените ще плащат 30% повече за застраховка живот и 11% повече за автомобилна застраховка. Мъжете пък са изправени пред 5% спад в дохода от анюитетните договори, които гарантират изплащането на определена сума доживот, коментираха в понеделник от основната организация на застрахователите в Европа, цитирайки проучване на германската асоциация на застрахователната индустрия GDV.

"Забраната на ценообразуване, базирано върху пола, може да има редица нежелани отрицателни последствия за потребителите, пазарите на застраховане и обществото като цяло", коментира изпълнителният директор на CEA Микаела Кьолер.

През март Съдът на ЕС реши, че практиката на застрахователите да имат различни цени за мъже и жени е дискриминационна и им нареди да предприемат "унисекс" подход от декември 2012 г.

Решението предизвика недоволство от страна на индустрията, според която различното ценообразуване за мъже и жени е нормално поради различните им рискови профили. В момента жените плащат по-малко от мъжете за застраховка на кола, защото статистически имат по-малък шанс да бъдат замесени в инцидент.
Те получават и по-ниски анюитетни плащания, което отразява по-голямата средна продължителност на живота им.

CEA обяви, че ще се противопостави на всеки опит да се забрани използването на възраст или увреждания при определянето на застрахователните цени.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки