Черни кутии в колите може да определят цените на застраховките във Великобритания

21 Декември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

 

Телематичните устройства ще издават опасните навици на шофьорите, който могат да доведат до катастрофа

Най-големият британски застраховател - "Роял Банк ъф Скотланд" (Royal Bank of Scotland) започва тестове на технология, която ще позволи да се следят шофьорските навици на клиентите и според поведението им на пътя, да се предлагат и различни цени на застраховката "Гражданска отговорност", съобщи "Ройтерс". Търсенето на алтернативи е в отговор на забраната от европейската комисия да се облагат с различни тарифи мъжете и жените шофьори.

Сега в Обединеното кралство дамите плащат по-малко, защото според статистиката катастрофират по-рядко. Според германската компания GDV, отменянето на разликите в застраховката по полов признак, защото е сексистко, ще доведе до поскъпването й за жените с 11% от декември догодина, когато забраната влиза в сила.

До момента т.нар. телеметрични застраховки също бяха обмисляни от застрахователите, като вариант за по-справедливо облагане, но високата цена на устройствата спираше компаниите. "Този подновен интерес ще промени пазара", смятат експертите.

Застрахователите пък са на мнение, че монтирането на т.нар. "черни кутии" в колите ще им позволи да предложат по-ниски цени на жените, но вече на базата на други критерии. Техните опасения са, че в противен случай част от дамите-шофьори могат изобщо да се откажат да сключват полици, след поскъпването им.

Интересът на застрахователите ще намали цената на телематичните устройства, смята директорът на компанията "Инжение" Ричард Кинг. Фирмата предлага монтиране на подобни уреди в колите на начинаещи шофьори. "Технологията вече е много по-евтина и по-прецизна", добавя Кинг .

Първият опит за използване на телематични устройства във формирането на премията по "Гражданска отговорност" беше направен от втората по оборот британската компания в сектора "Авива" през 2009 година. След като приходите от застраховката спаднаха с 27%, от фирмата обявиха, че технологията има нужда от подобрения.

Намеренията за формиране на премиите, според безопасността на шофирането обаче среща критики от страна на сайтовете, които предлагат сравняване на тарифите между различните компании. Те твърдят, че невъзможността да се направи сравнение, е в ущърб на потребителите

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,