Запалиха ми колата. Да я сваля ли от отчет?

05 Януари 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

“За лош късмет попаднах между тия над 50 нещастни софиянци, които станаха в последния месец на миналата година жертва на неизвестните пиромани. Автомобилът ми беше купен на старо, но ми служеше вярно. Сега не стига, че ще ходя пеша, ами трябва и с него да се разправям. Трябва ли да го сваля от отчет, за да не му плащам данък и задължителна застраховка? Ако трябва, къде да отида - нямам представа. Предполагам, че са в неведение и повечето потърпевши от палежите. Те са все обикновени хора като мен. Не зная кой и защо пали, но виждам, че заобикаля колите на баровците.”

Петър Стоянов

Ако вашият автомобил е изгорял напълно и не може да бъде възстановен, е необходимо да вземете служебна бележка от пожарната, да върнете регистрационните табели в КАТ и да го свалите от отчет.

Така е по Наредба № I-45 за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркета, теглени от тях (публикувана в бр. 31 на “ Държавен вестник” от 14 април 2000 г.)

Потърсете фирма за рециклиране. За да свалите автомобила от отчет, е необходимо да го предадете за рециклиране на специализираните фирми.

Ще трябва да посетите и общината, за да отпишете и оттам колата си.Ако обаче вашият автомобил има застраховка “Автокаско”, трябва да бъде направен обстоен оглед от застрахователната компания.

Важно е да се знае, че застраховка “Автокаско” има няколко нива на покритие - минимално, частично и пълно.

Само пълното каско осигурява застрахователна защита на колата срещу пожар, кражба, злоумишлени действия на трети лица, природни бедствия, пътнотранспортни произшествия - включително щети в паркирано състояние, и други събития, водещи до частична повреда или пълна загуба на автомобила.

“Автокаско” може да включва само някои от изброените покрития, в зависимост от предназначението на автомобила и размера на застрахователната премия.

При всички случаи на застрахователно събитие, каквото е палежът, е необходимо в кратки срокове (които са посочени в полицата - обикновено до 24 часа или 48 часа) да бъде уведомен застрахователят и той да извърши оглед.

При тотална щета застрахователят изплаща около 70-80% от застрахователната сума на автомобила. След което е необходимо колата да бъде свалена от отчет.

Дерегистрацията на моторно превозно средство става чрез подаване на заявление от собственика в КАТ. Ако вие не сте собственик на колата, а тя се води на тъщата или на жена ви, ще ви е нужно нотариално заверено пълномощно от тях.

Заедно със заявлението е необходимо да представите документи, че автомобилът е предаден за разкомплектоване. Друг вариант е да попълните декларация по образец, че автомобилът се намира на съхранение в частен имот.

Докато автомобилът е регистриран и не е свален от отчет, за него се дължи данък, независимо че той е пострадал от умишлено опожаряване.

След като автомобилът бъде свален от отчет, спира да се дължи и данък върху него.

Обадете се и на данъчните. За да не ви търсят данъчните инспектори, трябва да отидете в общинската данъчна служба по адресната ви регистрация, да занесете бележка, че колата ви е бракувана, и да подадете молба да ви освободят от задължения.

Владимир Тодоров, шеф на бъгарската асоциация на пострадали при катастрофи.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки