Дерат ни с такса 20 лева за снимка на колата

03 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Правели и пасивно маркиране на автомобилите

 

Някои застрахователи са започнали да събират задължителна такса от 20 лева при сключване на застраховка „Автокаско”, оплакаха се читатели на „Монитор”. Сумата се плащала за оглед и заснемане на колата. Той се правел, за да е сигурно какво е състоянието на превозното средство, преди да бъде застраховано. Така компаниите се подсигурявали срещу измами, защото понякога клиенти претендирали за изплащане на щети, които били нанесени, преди да е застрахован автомобилът.

Проверка на „Монитор” показа, че действително има компании, които събират допълнителна такса при сключване на „Каско”. „След като лицето се съгласи с условията и сключи застраховката, трябва да отиде на технически оглед или това е т. нар. информационно обслужване на автомобила”, обясниха от „Бул Инс”. Оттам уточниха, че с това се занимава външна фирма  с която застрахователят има договор. Въпросната фирма извършва прегледа и установява общото техническо състояние на автомобила, което се отразявало в специален документ. „Тази допълнителна опция се заплаща от всеки застрахован и е в размер на 20 лева”, допълват от „Бул Инс”.

Оттам разказват още, че по желание на клиента след въпросното заснемане може да се направи пасивно маркиране на колата. Със специални вещества се третирали елементи от превозното средство, например фаровете. Така при евентуална кражба или щета можело да бъде установено при коя компания е бил застрахован автомобилът. В зависимост от това какви части се маркират, услугата струвала между 10 и 25 лева.

Според други представители на застрахователния бранш обаче налагането на такса за оглед и заснемане не е масово разпространено и  намалява конкурентните предимства на фирмите които го правят.

„Част от преценката на риска е да се прави оглед на автомобила”, коментира Коста Чолаков, изпълнителен директор на „Интерамерикан” и зам.-председател на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Той обясни още, че не знае за случаи, при които да се събира такса за оглед и заснемане на автомобила.

Според шефа на „Виктория” и председател на управителния съвет на АБЗ Данчо Данчев също става въпрос за изолирана практика на отделни компании. По думите му налагането на такава такса не е съвсем коректно.

„Обикновено автомобилът се заснема и застраховката влиза в сила, без да се дължат никакви допълнителни такси”, каза Теменуга Ненова от друга голяма застрахователна компания у нас. Тя се изненада и на практиката за пасивно маркиране на колите. По думите й в нейната компания такова не се практикувало.

С последните промени в Кодекса за застраховането беше прието да отпадне изискването за лепене на стикери по предното стъкло на колите при сключване на „Каско”, което струваше около 25 лева. А сега се прави само пасивно маркиране.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,