Застраховката “Живот” пази пари от данъчните

07 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

Искате да имате средства, които да са ви гарантирани и никой - включително и държавата, да не ги пипа, дори и да сте сгафили. Тогава сключете застраховка "Живот". Тя е несеквестируем актив, който не може да ти вземат.

Това е едно от основните предимства на този тип полици, от които все по-масово се възползват заможни българи.

Животозастрахователни компании разказаха, че техни клиенти са бизнесмени, политици и представители на артистичните среди.

Николай Логофетов, шеф на "Граве", обясни, че полици "Живот" са си направили актьори, един певец и политици от предишна управляваща партия. В повечето случаи известните избирали застрахователни суми около 4-5 пъти над средното ниво, или при полица за 20 г. - за по около 50 000 евро. Имало единични случаи на бизнесмени, които се осигурявали на по-високи суми, надвишаващи 150 000 - 200 000 евро.

За 1 млн. евро е сключвана застраховка "Живот" в "Алианц България Живот", обясни шефът на компанията Андрей Александров. Това е и една от най-високите суми, за която е имало запитвания от българи. Премията за такава полица е много висока. Най-общо тя зависи от финансовите възможности на човека, здравословното му състояние, типа полица и годините, за които иска да я сключи.

Интерес проявявали хората от шоубизнеса, спортисти, финансовия сектор, занимаващите се с производство, търговия и строителство, но невинаги са сключвали застраховки, обясни Александров.

Георги Георгиев, шеф на "Уника Живот", също разказа, че в компанията има полици за 1 млн. евро, но в повечето случаи били за неколкостотин хиляди евро. Той си припомни, че артисти и певци са сключвали спестовни застраховки "Живот" за по 250 000 евро.

В ЗАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" има полици и за 7-цифрени застрахователни суми в левове и евро, като клиентите са от различни сектори", коментира изпълнителният директор на дружеството Светла Несторова. Според нея едно от основните предимства на полицата "Живот" е това, че тя е със статут на завещание - можеш да оставиш пари на някого, за когото искаш да се погрижиш.

В полицата може изрично да се посочи кой наследява парите, ако застрахованият почине. Другият вариант е да не се записват конкретни имена, тогава натрупаните средства са за законните наследници.

Застрахователите разказаха, че понякога клиентите посочвали за ползватели своя партньор, с когото живеят без брак, или бизнес партньор, или друг любим човек, който не е от семейството. Срещали се случаи, когато клиентът записва в полицата любовницата си, без да оставя нищо на законната съпруга. Понякога пък се уточнявало какъв процент от сумата да отиде при жената и какъв при децата. Имало и клиенти, които оставяли средства дори на братя и сестри.

Понякога този тип клиенти държали на дискретността - сключването на полицата да остане тайна от близките им. Застрахователите се сблъсквали с недоволни клиенти от това, че получили по пощата информация за полицата или напомняне за вноска, които стават достояние на семейството или на съседите.

Изчисленията на "Алианц България Живот" показват, че за застраховка от 1 млн. евро вноската може да стигне до над 100 000 евро на година.

Това е в случай, че се направи смесена (спестовна) полица със срок 10 г.

По-ниска е годишната премия, ако срокът е по-дълъг - 20 г. Предимството е, че в края на периода клиентът получава застрахователната сума (в случая 1 млн. евро) плюс реализирания допълнителен доход.

 



Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки