Застрахователите отказвали да застраховат къщите на хората в с. Обручище- били рискови.

15 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

“Моята къща се наводнява за 7-и път от 1963 г. насам, но сега беше най-страшното”, казва 80-годишният Христо Попов от гълъбовското с. Обручище. Миналия понеделник, когато водата заля харманлийското с. Бисер, по същия начин р. Соколица потопи и Обручище.

“Само дето при нас няма жертви. Но пострадаха стотина къщи. Защо и при нас не дойдоха Кристалина Георгиева, Бойко Борисов и Цветан Цветанов”, роптаят местни.

Всички къщи по крайбрежната ул.“Славянска” са потънали в тиня и влага, срутени са много стопански постройки. Водата стигнала до 1,5-2 м.

“Къщата ми е необитаема, ще падне всеки момент”, показва Динка Панайотова.

Част от сградата е от кирпич, така е строена навремето. Жената няма право по закон на помощ, защото апартаментът на сина й в Гълъбово се води на името на съпруга й.

Смята, че държавата може да помогне, като намери работа на безработния й син Петър, който изкарал курсове за управление на гуменотранспортни ленти в рудниците на “Марица-изток”.

След 2005 г. наводненията тук са чести, а застрахователите отказвали да застраховат къщите на хората, защото били рискови.

Въпреки че неотдавна поречието на р. Соколица уж бе разширено и почистено, проблемите продължават.

80-годишният Христо Попов, който е сред най-пострадалите, е категоричен, че багерите вдигнали дигите по десния бряг на реката и отворили пътя на водата към левия, където е и неговата къща.

Първият етаж на къщата на съседката му Мария Желева - на 73 години, е необитаем, едва се сврели със сина си Живко в стаичка на втория.

“В момента дигата на р. Соколица е скъсана на няколко места, единият пробив е над 30 м. Ако пак завали или рязко почне да се топи снегът, пак ще залее селото, защото тук се събират водите от Тополовградско и при отводняването на рудниците в мини “Марица-изток”, категоричен е зам.-кметът на община Гълъбово Пламен Бараков. Той очаква бърза помощ от областната управа и държавата.

До момента по 325 лева социални помощи са получили 39 семейства, но хората се нуждаят от топли дрехи, сухи одеяла и дюшеци, категоричен е и кметът на Обручище Илия Марков.

Вчера от общината докараха в Обручище дезинфекционни препарати, топли ватенки и елеци, нужни са още. Комисии описват щетите, но заради студа работата им напредва бавно.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки