Три камери щракат за „Гражданска” и преглед

29 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

 

Първите три камери, които снимат шофьорите дали карат със задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и технически преглед, вече са монтирани. Те се намират на изхода от София към магистрала „Тракия“ и засега ще действат само експериментално.

„Предварително ще се задава база данни с регистрационните номера на автомобилите, които към настоящия момент нямат полица. Когато колата мине покрай камерата, тя автоматично ще разпознава, че този шофьор е без „Гражданска”, обясниха от КАТ. След седмица данните от камерите ще бъдат обобщени, за да стане ясно има ли ефект от тях и  колко нарушители са били спипани.

Очаква се реално да започнат да наказват водачите едва от есента. „Когато пуснахме първите камери преди години, те се изплатиха за 2 седмици. Важното обаче е хората да спазват закона, тогава никой няма да ги притеснява”, обясниха от Пътна полиция. Следващата стъпка ще бъде изцяло премахването на караулката на изхода от София в посока „Тракия“. Това е една от мерките за справяне с корупцията и премахването на субективния фактор.

В същото време от КАТ посочиха, че от днес 12 мобилни камери за скорост ще бъдат поставени в патрулките в областните дирекции Перник, София, Пловдив, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Варна, Силистра, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Търговище, Благоевград, Кюстендил и Пазарджик. Камерите ще се използват на местата, където доскоро беше контролирана скоростта само с радар. „Сега, като правим и снимка, вероятността шофьорът да бъде манипулиран става нулева“, посочиха от КАТ. Водачите обаче трябва да са нащрек, защото част от последните задържани катаджии от агенти на МВР, бяха заподозрени, че са блъфирали нарушителите. Униформените твърдели, че са ги снимали с радар с камера, и за да изтрият снимката, трябва да си платят. Кадър от нарушението обаче не им бил показван.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки