500 хил. лв. застраховка за чартърeн полет

02 Март 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

 

Най-ниското ниво на застраховка „Професионална отговорност” за организиране на самолетен туристически чартър ще бъде 500 хил. лв. Това заяви за „Монитор” зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Той уточни, че тази сума не зависи от мащаба на туроператора. Тоест ако той е нов и оборотът му е между нула и 100 хил. лв., щом иска да превозва хора със самолет, ще трябва да се застрахова на тази сума. Изчислено е, че за такива пари може да бъдат покрити три чартърни полета от Анталия, както и да бъдат платени разходите за хотелско настаняване в курорта. Освен това ГВА ще дава свое разрешение такъв курс да бъде изпълнен.

За туроператорите с оборот над 3,5 млн. лв. размерът на покритие на застраховката „Професионална отговорност” ще се договаря директно със застрахователя, обясни зам.-министърът. Не е невъзможно оператори да се опитат да крият оборот, за да плащат по-ниска застраховка, допусна Маринов, но е предвидено да се иска толкова голям набор от документи, че това да е практически невъзможно.

Според зам.-министъра новият Закон за туризъм ще влезе в пленарна зала

през март. Последната спънка в него е обособяването на туристическите райони, тъй като несъгласията от страна на браншовите организации все още не могат да бъдат преодолени.

Оказва се, че Банско е изявило желание да бъде част от Софийски туристически район, който е един от двата създадени досега у нас и разчита на активността му. В последните две години подялбата на районите претърпя промени във връзка с тематичната си насоченост, географското си положение, но окончателният начин на разделение все още не е уточнен.

Резултатите от интегрираната рекламна кампания на водещите у нас пазари от Великобритания, Германия и Русия сочат, че там ни разпознават като морска дестинация с елементи на ски, зеленчуци и рози, а в Англия знаят и Бербатов. Общата стойност на европейското финансиране на тази кампания по ОП „Регионално развитие” възлиза на почти 7 млн. лв. И в трите държави рекламата за страната ни е видяна най-много пъти в интернет, макар да е показвана по телевизии, на билбордове, излъчвана по радиа и публикувана в специализирани издания. Оказва се, че търсенето ни в мрежата е най-високо в Русия

с около 25 на сто, в Германия е около 16% и почти 9 на сто във Великобритания. Данните за Острова не са точни обаче, защото кампанията там закъсня в старта си. Въпреки това 41% от англичаните правят резервацията си за ваканция у нас по интернет, почти толкова избират традиционен туроператор.

В опит България да бъде представена и като ски дестинация за германците, техни журналисти е трябвало да посетят Боровец, Банско, Пампорово в рамките на три дни. От Банско обаче германските новинари пожелали да отидат в Мелник, поради което за другите две ски дестинации научили от брошури. Те са посетили и Рилския манастир.

За първи път ще бъде измервана ефективността от тази кампания чрез специално разработена методология, но е още рано за такива резултати, обясниха от икономическото министерство. Достигнатата аудитория в тези държави е 66 млн. потенциални туристи.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,